Peter Simon Správy

Neskorá jeseň na Gemeri: Tri tipy na výlety, ktoré vám vyčistia hlavu

Gemer je krajina plná rôznych zákutí. Do prírody, či za pamiatkami sa oplatí vyraziť aj teraz. Pozrite si náš výber.

Ilustračný obrázok k článku Neskorá jeseň na Gemeri: Tri tipy na výlety, ktoré vám vyčistia hlavu
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Je už tradíciou, že vám pravidelne prinášame články s tipmi na zaujímavé výlety v Rožňave a okolí. Z popularity sa tešia najmä obce, ktoré ponúkajú množstvo prírodných atrakcií či iných skvelých zážitkov. Z Rožňavy však toho máme na dosah oveľa viac!

Región Gemera, ako aj celé východné Slovensko sa môže pýšiť pamiatkami, ktoré by nám mohli závidieť po celom svete, či už prírodné alebo historické. My sme vám vyselektovali päť zaujímavých lokalít, ktoré sa oplatí navštíviť.

História baníctva

Smolník a priľahlé okolie zaujme nadšencov turistiky aj pamiatok. Jedná sa o jednu z významných banských lokalít Slovenska. V centre nájdete aj budovu bývalej tabakovej továrne. Historická dedinka sa nachádza neďaleko Rožňavy a navštevujú ju turisti z rôznych kútov Slovenska. Ponúka turistické aj historické vyžitie. Veď nenadarmo sa jedná o jednu z najvýznamnejších banských lokalít Slovenska. Smolník je architektonicky zaujímavá a pôsobivá obec, v ktorej sa nachádza množstvo pamiatok.

Okrem toho v Smolníku nájdete aj banský vozík s poslednou vyťaženou rudou a zbíjačku v kameni ako spomienka na banskú činnosť. Celé centrum obce patrí do pamiatkovej zóny. Významnou pamiatkou, ktorá sa nachádza v katastri obce medzi vrchmi Malá Hekerová a Vtáčí vrch je Tereziánska štôlňa nazývaná aj ako Priechodový kanál z roku 1794.

Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Zaujímavosť Silickej planiny

Potulky v prírode očaria azda každého a o to viac, keď sa podarí vystihnúť aj krásne slnečné počasie. Vybrať sa môžete aj ku priepasti Malá Žomboj v srdci Slovenského krasu. Priepasť sa nachádza na severe Silickej planiny v nadmorskej výške 587 metrov nad morom, len pár krokov od modrej turistickej značky. Ako sa píše na priľahlej tabuli, známa je od roku 1925, keď do nej ako prví zostúpili vojaci rožňavskej posádky. Očakávali, že priepasť bude poriadne hlboká, lebo nebolo počuť dopadnúť kameň.

Jedná sa o zvislú studňovitú priepasť s hĺbkou 142 metrov. Okolie vstupu je ohraničené, avšak vybudovaná malá vyhliadka ponúkne krásny pohľad do útrob. V strednej časti priepasti sa nachádza tzv. Netopierí dóm, ktorý v roku 2002 zmapoval J. Stankovič so Z. Jergom.

Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Tunel, ktorým môžete prejsť

Protiletecký kryt, sklad ovocia a zeleniny, koncertná sála, medvedia skrýša, ale aj cyklocesta či skratka cestou k lekárovi a na nákupy. Na všetky tieto účely slúžili od konca druhej svetovej vojny dva tunely pri Magnezitovciach v Revúckom okrese, ktoré mali byť súčasťou trate Tisovec – Slavošovce. Keďže jej výstavba bola v roku 1949 zastavená, svoj hlavný účel nikdy nesplnili a ani raz nimi neprešiel vlak.

Kratší tunel, Koprášsky, využíval za bývalého režimu vtedajší potravinársky podnik Jednota ako sklad zeleniny a ovocia. Na lepšie časy obidvom tunelom i viaduktu začalo svitať až od 90. rokov, keď boli postupne vyčistené, ich okolie revitalizované a začali slúžiť ako turistické atrakcie.

Dnes sú pri nich postavené oddychové altánky s možnosťou opekania a na slavošovskej strane aj detské ihrisko. Pri Slavošovskom tuneli sa od roku 2012 uskutočňujú aj kultúrne podujatia.

Zdroj: Čierne diery

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Rožňavy a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM