Správy

Nepríjemné zistenie odborníka: V Dobšinskej ľadovej jaskyni ubúda ľad

V posledných rokoch ľad v slovenských ľadových jaskyniach - Demänovskej a Dobšinskej - ubúda. Čo je za tým?

Ilustračný obrázok k článku Nepríjemné zistenie odborníka: V Dobšinskej ľadovej jaskyni ubúda ľad
19
Galéria
Zdroj: Tatiana Tomková

Dôvodom je, že na tvorbu ľadu v jaskyniach je potrebná tuhá zima a dostatok snehu. Na zmeranie objemu ľadu sú však potrebné presnejšie merania. Uviedol to geomorfológ Pavel Bella z Úseku ochrany jaskýň Správy slovenských jaskýň.

Prečo ubúda ľad?

Ľad sa tvorí vodou, ktorá na jar presakuje do jaskýň z topiaceho sa snehu. „Voda, ktorá presakuje, miestami až steká do zaľadnenej jaskyne v čase intenzívnych letných dažďov, nestíha ihneď zamrznúť a, naopak, spôsobuje roztápanie ľadu. Preto v týchto miestach ľad sezónne ubúda,“ približuje Bella.

V spodných častiach zaľadnených jaskýň, kde teplota počas leta nestúpne nad nula stupňov Celzia, sa ľad neroztápa. Ľad tak ubúda sublimáciou v dôsledku prúdenia vzduchu, konštatuje Bella.

„Vzhľadom na prebiehajúce klimatické zmeny ľad v jaskyniach ubúda, avšak na kvantifikáciu sú potrebné detailné a dlhodobejšie merania,“ poznamenal.

Niektoré ľadové útvary už chýbajú

V hornej časti Dobšinskej ľadovej jaskyne možno pozorovať úbytok ľadu. Niektoré ľadové útvary zobrazené na starých fotografiách a mapách dnes chýbajú, povedal Bella. Naopak, v spodnej časti sú ľadom pokryté kamenné bloky a sutina, ktoré predtým neboli pokryté.

Objem ľadu v Dobšinskej ľadovej jaskyni a Demänovskej ľadovej jaskyni je podľa Belu ťažké presne určiť, pretože priestory majú nepravidelné tvary podláh a stien. Dodal, že navyše je aj povrch ľadu nerovný.

„Na odmeranie objemu ľadu sú potrebné geofyzikálne merania, čiže určenie hrúbky ľadu v morfologicky odlišných častiach jaskýň, ako aj rozličné geodetické metódy na zmapovanie nepravidelného povrchu ľadu,“ hovorí Bella.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Obrazom: Dobšinská ľadová jaskyňa v roku 2019
19
Galéria
Zdroj: Tatiana Tomková
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM