Peter Simon Kultúra

Nenechajte si ujsť najlepšie rožňavské akcie: Prehľad podujatí na aktuálny týždeň

Relaxu nikdy nie je dosť, čo tak si vyraziť do mesta? Prinášame vám prehľad zaujímavých akcií, ktoré by vám tento týždeň nemali uniknúť.

Ilustračný obrázok k článku Nenechajte si ujsť najlepšie rožňavské akcie: Prehľad podujatí na aktuálny týždeň
Zdroj: Dnes24.sk

Hrady Gemera a Malohontu

20. – 24. február 2017 od 8:00 do 12:00 a 13:00 do16:00 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava
Výstavu pod názvom „Hrady v Gemeri – Malohonte“ budú môcť návštevníci vzhliadnuť v termíne od 2. februára 2017 do 23. marca 2017 v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave na Námestí baníkov 25. Archeologický výskum bol vykonaný len na niektorých hradoch, aj to zvyčajne len vo forme jedno až dvojsezónneho zisťovacieho výskumu. Z tohto dôvodu sú naše znalosti o hradoch v Gemeri – Malohonte obmedzené a neúplné. Aj napriek tomu sprístupnená výstava sumarizuje doterajšie výsledky archeologického a historického bádania o hradoch v Gemeri – Malohonte, predstavuje pôdorys hradov s predpokladaným rozsahom hradného areálu, oboznamuje návštevníka s eventuálnymi historickými fotografiami a pohľadnicami, ale aj so súčasným stavom hradu.

Historická Rožňava na fotografiách

20. – 24. február 2017 od 8:00 do 12:00 a 13:00 do16:00 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava
Samotná výstava je inštalovaná podľa časových období v troch výstavných miestnostiach. Každá z nich mapuje samostatné obdobie mesta, a to najmä jeho stavebnú premenu. Prvá miestnosť je venovaná obdobiu monarchie. Druhá miestnosť približuje medzivojnové obdobie mesta – Rožňavu v 1. ČSR, ale aj po jej začlenení do Maďarska po roku 1938. Tretia miestnosť poukazuje na Rožňavu v povojnovom období – v období, kedy prešla svojou hádam najväčšou stavebnou premenou. Na výstave môžete vidieť 250 kusov kópií historických fotografií a pohľadníc, ktoré boli pre potreby výstavy upravené do jednotného formátu A3. Zábery pochádzajú z bohatej zbierky Klubu priateľov starej Rožňavy a fotoarchívu Baníckeho múzea v Rožňave. Výstava je vhodne doplnená o zbierkové predmety Baníckeho múzea v Rožňave, ale aj o predmety zo súkromných zbierok Rožňavčanov – nadšencov. Ide o dobové tlače, knihy, listiny, domové tabuľky, odznaky, mapy mesta, ale najmä originálne fotografie, albumy a pohľadnice Rožňavy. Medzi nimi vyniká fotoreprodukcia donačnej listiny kráľa Ondreja III. z 3. februára 1291 – prvej písomnej zmienky o Rožňave.

To najlepšie z detskej ilustrácie u nás

20. – 24. február 2017 v čase otváracích hodín, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského, Rožňava
Výstava predstavuje diela laureátov najvyšších ocenení Bienále lustrácií Bratislava v päťdesiatročnej retrospektíve tohto medzinárodného podujatia. Okrem súboru knižných ilustrácií budú návštevníci mať možnosť si zalistovať v kolekcii takmer 150 bohato ilustrovaných kníh pre deti a mládež z 36 krajín sveta.

Edita Kušnierová – Rožňavské zákutia

21. februára 2017 od 16:00 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava
Nová výstava očarila množstvo Rožňavčanov. Banícke múzeum v našom meste sa rozhodlo zájsť ešte ďalej. Ak vás zaujíma história, tak toto si určite nenechajte ujsť. Už onedlho sa v programe ako prvá predstaví historička Edita Kušnierová, ktorá širokej verejnosti predstaví Rožňavské zákutia.

U nás taká obyčaj

22. február 2017 od 18:00 hod., Dom tradičnej kultúry Gemera, Rožňava
Pavol Ferdinandy sa výrobe pastierskych palíc, betlehemských kyjakov a ozembuchov venuje už desiatky rokov. Svoje výrobky predstavuje po celom Slovensku, ale jeho dielam sa tešia aj zahraniční nadšenci našej ľudovej kultúry. V stredu 22. februára o 18:00 hod. v Dome tradičnej kultúry Gemera sa predstaví rezbár, výrobca rytmických hudobných nástrojov Pavol Ferdinandy z Revúcej a fašiangovú atmosféru počas večera doplní Folklórny súbor Dubina z Rožňavy.

Kino Apollo

23. február od 19:00 hod., Dom tradičnej kultúry Gemera, Rožňava
V srdci mora – dobrodružný historický USA 2015 121 min. MP12. Vstupné: 2 eurá. Réžia: Ron Howard. Hrajú: Chris Hemsworth, Benjamin Walker, Cillian Murphy. Adaptácia románu Biela veľryba Hermana Mellvila napísaného podľa skutočného námorného nešťastia. Strhujúce zábery, podmanivá hudba a herecké výkony v súboji človeka s prírodou.

BeerSeeWalk v Rožňave

24. február 2017 od 21:00 hod., TIMES CLUB, Rožňava
Piatok 24. februára 2017 privítajme vo vašom TIMES CLUBE po prvý krát úspešnú maďarskú dvojicu BeerSeeWalk v Rožňave. Vstupné 3 eurá, v cene vstupu NICOLAUS vodka.

Družstevný ples

Poľnohospodárske družstvo Vlachovo Vás pozýva na Družstevný ples dňa 25. februára 2017 so začiatkom o 17:00hod. do kultúrneho domu vo Vlachove. Do tanca zahrá skupina Relax. Vstup: 10€.

DNI V DAŽDI

25. február 2017 od 19:00 hod., Divadlo ACTORES, Rožňava
Chicagskí policajti Joey a Denny sú dlhoroční partneri a najlepší priatelia. Joey je slobodný a osamelý, a Denny je ženatý a má deti, ale obaja muži majú nedostatky a vážne problémy. Introvertný Joey sa potýka s problémami s pitím a tajne miluje Dennyho manželku Connie. Nahnevaný tvrdý chlap Denny zakrýva svoj rasizmus a podvádza Connie s prostitútkou. Obaja muži ponúkajú kontrastné popisy svojich vlastných trýznivých zážitkov.

AKO ONDRO PEKLO PREKABÁTIL

26. február 2017 od 15:00 hod., Divadlo ACTORES, Rožňava
Rozprávka na ľudovú nôtu z prostredia Gemera, okorenená vtipom, humorom a pesničkami. Dobro jednoznačne víťazí nad zlom, nebo nad peklom, láska nad peniazmi a na dôvažok príbeh rozpráva o tom, že komu sa nelení, tomu sa zelení či bez práce nie sú koláče. V rozprávke ide o všetko: o šikovné ruky lež i o šikovné nohy, veď i kontesa pretancovala tisícpäťsto párov črievic do roka a vôbec ide dokonca o to, kedy budú v nebi prať, z čoho býva lejavica, preto seno treba urýchlene pohrabať. Div sa svete ide aj to, že Lucifer je starý a neschopný vládnuť a rozprávkový dedko v lese nás navedie na tú správnu cestu osudom. Kto chce vedieť, aká krása bola ušitá do gemerskej módy, aký temperament do tanca, nech si pozrie našu rozprávku pre malých i veľkých divákov, pretože pretancovať vieme celý deň, ale pozor, najprv práca, potom pláca a až potom zábava. Príbeh diváka uvádza do prostredia slovenskej chalupy, do pekla, na zámok i do lesa.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM