Peter Simon Správy

Nedávno jej pozostatky pochovali na hrade Krásna Hôrka: Kto bola Elizabeth Andrássy Olgyay

Na základe želania nebohej boli jej telesné pozostatky uložené na večný odpočinok v rodinnej hrobke na hrade Krásna Hôrka. Poďme sa však bližšie pozrieť, kto bola spomínaná žena.

Ilustračný obrázok k článku Nedávno jej pozostatky pochovali na hrade Krásna Hôrka: Kto bola Elizabeth Andrássy Olgyay
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Na základe želania nebohej boli jej telesné pozostatky uložené na večný odpočinok v rodinnej hrobke na hrade Krásna Hôrka. Verejná rozlúčka s Elizabeth sa konala v kostole všetkých svätých v Krásnohorskom Podhradí.Po rozlúčke odprevadili v sprievode urnu s pozostatkami zosnulej k ceste vedúcej na Krásnu Hôrku a následne ju uložili na hrade. Na pohrebe sa zúčastnila jej dcéra Joy Olgyay s manželom, najbližšia rodina, ale aj obyvatelia obcí Gemera.

Poďme sa však spolu teraz pozrieť, kto bola táto žena. Ako informovalo múzeum v bulletine, Elizabeth Andrássy Olgyay bola jednou z posledných z tej generácie, ktorá ešte zažila „starú“ Európu. Narodila sa do významnej aristokratickej rodiny a vyrastala vo svete, ktorý dnes existuje už len v rozprávkach a historických filmoch. Bol to svet kaštieľov a kočov, poľovačiek a aj plesov.

Otec bol gróf

„Elizabethin otec, maďarský gróf Imre Andrássy a matka, švédska grófka Stella Kuylenstjerna spolu hovorili anglicky, so svojimi deťmi maďarsky, prípadne švédsky a so zvyškom sveta maďarsky, francúzsky a nemecky. Gróf, keďže sa narodil na panstve vo Veľatoch, hovoril so svojimi zamestnancami po slovensky. Rodina žila striedavo v kaštieľoch v Humennom, Tiszadobe, Budapešti, a samozrejme aj u príbuzných na Gemeri, aby sme spomenuli niekoľko z rodinných sídiel. Ako Elizabeth hovorievala, bola šťastným človekom a krásne spomienky na mladosť ju sprevádzali po celý život. Spomínala, ako osedlala svojho koňa a išla na ples s plesovou róbou starostlivo poskladanou na sedle alebo ako plietla nekonečné množstvo čiapočiek pre novorodeniatka v dedine,“ píše sa v správe.

Koniec tohto starého poriadku bol náhly, traumatický, spôsobený katastrofou v podobe druhej svetovej vojny a spečatený okupáciou východnej časti sveta sovietskou armádou. Z rodinných kaštieľov a panstiev sa stali obecné úrady, sirotince, školy a múzeá.

Nastal nový svet

„Elizabeth a jej rodina sa ocitli v „novom svete“ – neuveriteľne s celou rodinou nažive a museli sa prispôsobiť spoločnosti, ktorá sa vo svojej podstate nelíšila až tak od tej, z ktorej pochádzali. Bola to však prísna meritokracia, prostredie, v ktorom sa uprednostňovali osobné úspechy pred rodinnými väzbami a zdedenými majetkami. Nielenže Spojené štáty neuznávali šľachtické tituly, ale ich dokonca zakázali. Preto sa Elizabeth vzdala svojho grófskeho titulu aby sa stala americkou občiankou. V Amerike spoznala a vydala sa za maďarského renomovaného architekta Aladára Olgyaya,“ informuje bulletin.

Usadili sa v Amerike

Pár sa usadil v Princetone, v New Jersey a mali dve deti, Roya a Joy. Strata manžela odpútala Elizabeth od života v Princetone a presťahovala sa do New Yourku a neskôr do Paríža. Napokon sa vrátila do Ameriky, usadila sa v Alexandrii, vo Virginii, kde sa stala aktívnou dobrovoľníčkou Červeného kríža.

Vrátila sa na hrad

Zomrela v januári 2017 v Springfi­elde, v Oregone. Elizabeth po páde komunistického režimu niekoľkokrát navštívila Maďarsko aj Slovensko, ale nikdy sa sen nevrátila žiť. Na sklonku svojho života sa rozhodla pre miesto svojho posledného odpočinku na hrade Krásna Hôrka. Teraz vďaka ochote vedenia Slovenského národného múzea sa vracia na miesto svojho šťastného detstva.

Foto: ilustračné

Zdroj: SNM – Múzeum Betliar

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM