Radka Deckerová Od Vás

Najväčší čitateľský maratón: S knihou vyše 35 000 detí!

V priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave sa striedali žiaci základných škôl rôznej vekovej kategórie. Stali sa účastníkmi najpočetnejšieho detského čitateľského maratónu na Slovensku pod názvom Čítajme si. V tomto roku sa konal u

"Čítajme si…“ „Kde sú bosorky, žijú aj dobré víly a škriatkovia“ Gabriela Futová

Hlavným organizátorom bola Linka detskej istoty pre SV UNICEF a krstnou mamou pani Oľga Feldeková, známa spisovateľka a humoristka. Cieľom projektu bolo zapojiť čo najväčší počet detí do čítania. Každé zúčastnené dieťa nahlas prečítalo jednu stranu knihy, ktorú si organizácia mohla zvoliť podľa ľubovoľného výberu. V knižnici v Rožňave sa čítala kniha „Naša mama je bosorka“ od spisovateľky Gabriely Futovej.

V posledných rokoch „klasické čítanie kníh“ vytláčajú moderné technické zariadenia. Čítanie je jedna z aktivít, ktorá rozvíja slovnú zásobu, podnecuje obrazotvornosť, fantáziu, myslenie, prehlbuje cítenie, pomáha utužovať vzájomné rodinné vzťahy. Aj v tomto roku si deti mohli vyskúšať čítanie nahlas v inom prostredí, ako je každodenné vyučovanie a mohli sa aj samé ohodnotiť. Je obdivuhodné, ak sú deti k sebe kritické. Mnohé sú si vedomé toho, že čítanie im veľmi nejde, že majú značné rezervy. Počítač je im blízky kamarát, ale s potešením môžeme konštatovať, že majú radi aj knihy.

Pohľadom späť zistíme, že v roku 2008 sa na prvom ročníku projektu „Čítajme si…“ zúčastnilo 2 912 detí, v nasledujúcom roku stúpol počet na 10 798. A stúpa to ďalej. V roku 2010 bolo čítajúcich detí 21 234, v roku 2011 sa akcie zúčastnilo 30 480 detí po celom Slovensku.

A ako to bolo 31.mája 2012 ? Jednu stránku z knižky prečítalo nahlas 35 542 detí. Podarilo sa tak opäť prekonať minuloročný rekord. Touto formou chce organizátor a množstvo spoluorganizátorov dosiahnuť cieľ projektu – podporiť čítanie u detí, podporiť návštevy knižníc a zároveň poukázať na význam literatúry pre detského čitateľa. A v neposlednom rade dať na vedomie nám dospelým, aby sme nezabúdali na naše malé zlaté „bosorky a škriatkov“, ktoré sú od malička na všetko zvedavé. Aj na víly, princezné, drakov, kráľov, sedemmíľové čižmy, perníkovú chalúpku, či na … Nedá sa to všetko vymenovať.

Kolektív pracovníkov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave touto cestou ďakuje všetkým riaditeľom základných škôl, ich pedagógom a zúčastneným deťom za to, že prijali naše rozhodnutie zapojiť sa do tohto celoslovenského najpočetnejšieho detského čitateľského maratónu. Posledný májový deň roku 2012 čítalo v priestoroch knižnice 233 detí základných škôl. ĎAKUJEME. Všetci zapojení účastníci sú zaradení do zlosovania viacerých knižných cien. Zlosovanie prebehne dňa 15.6.2012 v pri­estoroch Linky detskej istoty pri SV UNICEF. Ceny pre výhercov budú odoslané poštou na školu. Mená výhercov zverejní internetová stránka www.unicef.sk/sk/ldi/ .

Tatiana Bachňáková

citajme_unicef
21
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM