Peter Simon Rôzne

Najstarší občan Rožňavy: Oslávenec Jozef (100) neodolá dobrému vínku ani príjemnej prechádzke

Najstarší občan Rožňavy sa narodil už v roku 1914 a prežil úskalia 20. storočia. Napriek tomu, že knihy veľmi nečítal, otec ho dal vyučiť zaujímavému remeslu – kníhtlačiar, čím ho chcel ochrániť pred ťažkou prácou baníka.

Ilustračný obrázok k článku Najstarší občan Rožňavy: Oslávenec Jozef (100) neodolá dobrému vínku ani príjemnej prechádzke
Zdroj: Dnes24.sk

Koncom decembra, presnejšie 23.12. 2014 oslávil pán Jozef Hudák storočnicu, ku ktorej mu primátor mesta Pavol Burdiga s hrdosťou a úctou zablahoželal a poprial pevné zdravie a pohodu. Oslávenec je klientom Zariadenia pre seniorov Juraja Schoppera, n.o. Rožňava Huta a tu mu pracovníci domova pripravili aj oslavu narodenín. Pán Hudák blahoželanie prijal s radosťou a úsmevom, ktorý mu celý čas zdobil tvár. Pozdvihli čašu šampanského a pripili si spoločne so zamestnancami zariadenia k tomuto krásnemu životnému jubileu.

Jozef Hudák sa narodil 23.12.1914 v rodine baníka ako najmladšie zo šiestich detí. Napriek tomu, že knihy veľmi nečítal, otec ho dal vyučiť zaujímavému remeslu – kníhtlačiar, čím ho chcel ochrániť pred ťažkou prácou baníka. Takmer celý život sa venoval tomuto remeslu, ale v čase vojny a po vojne, v ktorých neboli prioritou knihy, sa musel zamestnať ako robotník v miestnej fabrike, aby uživil rodinu. Najväčšou vášňou pána Hudáka bolo poľovníctvo. Učarovala mu krása prírody, rád chodieval na prechádzky do lesa a hôr. Keď je teplejšie a keď mu to zdravotný stav dovolí, poprechádza sa po blízkom okolí zariadenia. Okrem poľovníctva mal rád aj niečo kvalitné prírodné, a to dobré domáce vínko, ktoré malo v jeho pivnici vždy svoje miesto.

Zdroj: Mesto Rožňava

Najstarší občan mesta Rožňava
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM