Peter Simon Správy

Najkrajšie výhľady na naše mesto: FOTO zo Strážnej veže

Rožňava je krásna. Očarí nielen historickým centrom, ale aj prírodou, ktorou je obklopená. Úchvatná je však aj z výšky.

Ilustračný obrázok k článku Najkrajšie výhľady na naše mesto: FOTO zo Strážnej veže
18
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

O tom, že Gemer je krásny už určite viete, no tentoraz sme vám pripravili letné fotografie, ktoré dokazujú, že nezvyčajný pohľad zhora na naše mesto je naozaj úchvatný. Mesto pod Volovcom ponúka nádherné pohľady a scenérie. Teraz si však dominanty a známe zákutia Rožňavy môžete pozrieť z iného uhla, ako ste bežne zvyknutí. Rožňava už momentálne dýcha tou pravou letnou atmosférou.

Fotografie, ktoré musíte vidieť. Zábery boli zhotovené z dominanty Rožňavy, teda Strážnej veže. Z nej sa vám naskytne nádherný výhľad na okolitú krajinu Rožňavskej kotliny. Pohľad na naše mesto vás určite uchváti a privodí čarovnú atmosféru.

Na fotkách môžete vidieť časti sídliska Juh, priľahlú časť centra mesta a priamo aj Námestie baníkov v bežnom ruchu. V diaľke sa rozprestiera aj Silická a Plešivecká planina. Objektív fotoaparátu sme zamierili aj na pamiatky. Na fotkách vidieť aj ruch frekventovanej Šafárikovej ulice, ba aj kalváriu. Nechýba však ani pohľad smerom na kameňolom pri Gombaseku, či smerom na Dobšinú.

Neskororenesančná Strážna veža je neodmysliteľnou dominantou historického jadra Rožňavy. Renesančnú mestskú strážnu vežu postavili na mieste staršej gotickej stavby počas tureckej hrozby v rokoch 1643–1654. Viackrát upravovaná 36,5 m vysoká veža plnila dôležitú strážnu funkciu, svedectvom čoho je zachovaná strieľňa na jej východnej a turecká delová guľa na južnej fasáde. V blízkosti delovej gule sa nachádza renesančná kamenná tabuľa z doby postavenia veže s dobovou podobou erbu mesta.

Jej prehliadku zabezpečuje Turisticko-informačná kancelária v Rožňave.

Obrazom: Rožňava zo Strážnej veže
18
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM