Peter Simon Správy

Na Kalvárii pribudli nové lavičky: Čo sa ešte plánuje? FOTO

Pýcha nášho mesta, Kalvária so svojím barokovým vrcholovým kostolom, je najstaršou pamiatkou svojho druhu na celom území Gemera.

Ilustračný obrázok k článku Na Kalvárii pribudli nové lavičky: Čo sa ešte plánuje? FOTO
3
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Kalvária

Nedá sa ju nevšimnúť. Vrch, ktorý je pre obyvateľov nášho mesta už súčasťou každodenných pohľadov ukrýva stavby, ktoré stoja za povšimnutie. Už minulý rok prebehlo v lokalite veľké upratovanie, čistenie okolia a pribudli aj hrubé stavby dvoch zastavení zo 14-tich, ktoré tam chýbali.

Okrem zdravej prechádzky ponúka Kalvária aj naozaj krásne výhľady na naše mesto a okolité planiny.

Vzácne kaplnky

Stavba na Kalvárii má už za sebou dlhú históriu. Okrem kostola na vrchu sa na nej nachádzali aj vzácne zastávkové kaplnky. Už v 19. storočí na tomto mieste bola uskutočnená úprava celého areálu a obnova stavieb. Rekonštrukcii sa nevyhla ani murovaná ohrada vrcholovej kaplnky so zvonicou.

Areál bol naposledy obnovený v rokoch 1987 – 89. Vtedy bol vynovený aj zvon. Momentálne ho tam už budete hľadať márne, keďže aj celá stavba zvonice vyzerá na spadnutie. Koncom minulého storočia bola aj celá vrchná kaplnka značne zdevastovaná a tento stav pretrváva dodnes.

Oddychová zóna

Rožňavčania na kopci nad mestom urobili značný kus práce, a pokračujú ďalej. „Rožňavská Kalvária sa realizuje zatiaľ na báze lokálpatriotizmu. Rožňavská Kalvária je štvrtá najstaršia na Slovensku a bola postavená v roku 1741. Obnovou Kalvárie sledujem tri ciele, a to duchovnú, celospoločenskú, nakoľko sa vytvorí oddychová zóna pre obyvateľov Rožňavy a má to aj historicko-umelecké poslanie,“ povedal pre náš web Árpád Görgey.

Ako doplnil, nedávno pri kaplnkách pribudlo šesť nových lavičiek. „Sú z dubového dreva, čisto drevené aby zapadli do prostredia. Teraz riešim nejaké smetné koše, no chcem aby tiež zapadli do celého konceptu, nie je to jednoduché. Musím to ešte domyslieť a osadia sa na jar, tým sa zveľadí okolie a krížová cesta je hotová. Súčasne pracujem aj na administratívnej časti zvonice, ktorá je v zlom stave, no chceme ju opraviť, mala by byť hotová budúci rok,“ doplnil Görgey.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Rožňavy a okolia.

Foto: ilustračné

Obrazom: Na Kalvárii pribudli nové lavičky
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM