Správy

Na Gemeri pribudne nová atrakcia: Sprístupniť chcú desaťročia nevyužívanú štôlňu

Vo vrchu Železník sa v minulosti nachádzalo najväčšie ložisko železnej rudy v Uhorsku a jej ťažba v tamojších baniach fungovala do roku 1965.

Ilustračný obrázok k článku Na Gemeri pribudne nová atrakcia: Sprístupniť chcú desaťročia nevyužívanú štôlňu
Zdroj: TASR/Branislav Caban

Novou turistickou atrakciou by sa mala stať desaťročia nevyužívaná banská štôlňa Ladislav v Železníku, časti obce Sirk v Revúckom okrese. Potvrdil to starosta Daniel Fakla, podľa ktorého pracujú na jej sprístupnení.

Pre turistov

„Bude to sprístupnené pre turistov, ale teoreticky až na budúci rok. Bola tu inšpekcia z banského úradu na predbežnú ohliadku, keď bola štôlňa otvorená. Teraz ju musíme zatvoriť a niekedy na jar by mali pokračovať,“ priblížil Fakla.

Dodal, že zatiaľ nie je možné presne povedať, aký dlhý úsek štôlne sa podarí sprístupniť, keďže jej začiatok je trochu zasypaný.

Čo najviac zo štôlne

„Ťažko povedať, ako to bude vo vnútri vyzerať. Od toho bude závisieť aj termín sprístupnenia. Budeme sa však snažiť sprístupniť čo najviac zo štôlne,“ dodal starosta.

Vo vrchu Železník sa v minulosti nachádzalo najväčšie ložisko železnej rudy v Uhorsku a jej ťažba v tamojších baniach fungovala do roku 1965. V časoch najväčšieho rozmachu dávali prácu zhruba 1 300 ľuďom.

Samospráva v spolupráci s občianskym združením Skryté poklady Slovenska postupne zachraňuje zachované pamiatky z baníckej minulosti regiónu. Vlani zrekonštruovali banícku kaplnku, v súčasnosti revitalizujú banícke jazierko a postupne opravujú bývalé kino, v ktorom má vzniknúť múzeum, komunitné centrum i knižnica.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM