Peter Simon Správy

Na Gemer zavítala jeseň: Tri lokality v Rožňave a okolí ako stvorené na prechádzku

Tohtoročné leto je nadobro preč. Jeseň prišla na Gemer v plnej paráde. Je obdobím plným farieb a štedrosti. Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi, ako ju stráviť v lone prírody.

Ilustračný obrázok k článku Na Gemer zavítala jeseň: Tri lokality v Rožňave a okolí ako stvorené na prechádzku
Zdroj: TASR

Jeseň sa ukázala v plnej sile, avšak prechádzka prírodou, ktorá žiari rozmanitými farbami môže byť príjemným oddychom i možnosťou na načerpanie nových síl. Ponúkame vám tri miesta, kde sa v Rožňave a okolí na jeseň rozhodne oplatí vybrať, či už s rodinou a deťmi, alebo partnerom.

Mestský park je na skok

Pokiaľ nemáte chuť za romantikou cestovať, veľmi príjemnou môže byť aj prechádzka rožňavským mestským parkom. Výhodou je dobrá dostupnosť a množstvo zelene. Či už s rodinou, malými deťmi, alebo vašou polovičkou sa môžete cez park vybrať až ku rieke Slaná a späť. Výlet vám zaručí okrem prežitého času v prírode aj rôzne momenty. Počas prechádzky parkom si môžete napríklad zhotoviť aj niekoľko krásnych fotografií.

Rákoš prezentuje aj baníctvo

Ďalším výberom na romantickú prechádzku je Rákoš. Táto trasa sa venuje prevažne baníckej tematike a má dĺžku niečo cez 15 kilometrov. Na trase chodníka je rozmiestnených päť informačných drevených panelov, z ktorých dva sa nachádzajú v katastri mesta Rožňava a tri v katastri obce Krásnohorské Podhradie. Prvá časť vedie cez lesné cestičky a potom sa po prevýšení dostanete už do tých zaujímavých miest. Takou zaujímavou lokalitou je miesto, kde prechádzala lanovka z Malého vrchu na Rožňava baňu. Jednou takou raritou je štôlňa Berta, jej dĺžka je približne 100 metrov a je zachovalá, no vstup do nej je zakázaný. Jesennú atmosféru umocnia pestrofarebné stromy, ktoré úsek lemujú. O romantiku tak budete mať určite postarané.

Park v Betliari

Veľmi príjemnú romantickú jesennú prechádzku môžete zažiť, keď sa vyberiete do Betliara. Miestny historický park je priam stvorený na čas prežitý s vašou láskou, či rodinou. Na trase si môžete na viacerých miestach aj oddýchnuť. Počas toho, ako vám pod nohami budú šuchotať pestrofarebné listy zo vzácnych stromov, môžete obdivovať aj zaujímavé architektonické skvosty. Park z 18. storočia patrí k najcennejším a najzachovalejším na Slovensku. Je výnimočný aj tým, že bol budovaný ako anglický. V tom čase na ňom pracovali významní architekti a krajinári. V parku nájdete aj jedinečný vodný systém, ktorý zahŕňa viacero jazierok, kaskád, potôčikov a vodopádov, ktoré elegantným spôsobom dotvárajú celé územie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM