Rôzne

Na dedine sa odohral krásny príbeh: Sťahovanie bociana malo neuveriteľnú koncovku!

Nevídaným úspechom sa skončilo osádzanie nového bocianieho hniezda v obci Mokrá Lúka v okrese Revúca. Bocian si na hniezdo sadol a začal ho upravovať, hoci samotný stĺp držal ešte žeriav a pod ním pracovali ľudia na jeho ukotvení.

Ilustračný obrázok k článku Na dedine sa odohral krásny príbeh: Sťahovanie bociana malo neuveriteľnú koncovku!
Zdroj: Webnoviny.sk

Podľa zoológa Národného parku Muránska planina Jerguša Tesáka operenca museli presťahovať pre problémy so znečisťovaním strechy evanjelického kostola na pôvodnom mieste.

Pôvodné hniezdo museli zoológovia odstrániť

Bocian biely v Mokrej Lúke pôvodne hniezdil na stĺpe vedľa evanjelického kostola. Stavba prešla rekonštrukciou a hrozilo, že vtáčí trus poškodí novú strešnú krytinu.

„Vlani sme osadili na všetky okolité stĺpy zábrany a po odlete bociana stĺp s jeho pôvodným hniezdom odstránili. V spolupráci s obcou sme našli nové miesto, kde by nemal nikomu prekážať. Veľmi nám pomohla aj Východoslovenská energetika. Jej pracovníci osadili nový stĺp aj s našou podložkou. Je to už v hodine dvanástej, pretože bocian sa do dediny vrátil a zúfalo sa pokúša o stavbu hniezda na stĺpe so zábranou,“ povedal Tesák.

Na práce pri stavbe stĺpa s bocianím hniezdom sa prišiel pozrieť aj starosta obce Július Laššan. „Neviem odpovedať na otázku, či sa mu tu bude páčiť, ale verím, že sa usadí a bude sa tu cítiť dobre. Bocian je symbolom rodiny a dúfam, že tým sa u nás darí. V obci je rozostavaných viacero domov. Takže určite stojí za to, udržať tu aj bociana,“ povedal Laššan.

Bocianovi sa nový flek zapáčil na prvý pohľad

Pracovníci Východoslovenskej energetiky postavili stĺp do vykopanej jamy s použitím žeriava. Následne priviezli betón a začali ho v zemi upevňovať. Bocian ich prácu chvíľu sledoval z diaľky, no po niekoľkých minútach sa odvážil na prvý oblet. A sťahovanie malo napokon úspešnú a až neuveriteľnú koncovku.

„Je to až neuveriteľné. Dvakrát to tu obletel a na tretíkrát aj zosadol. Je tu žeriav, ktorý to všetko drží, chlapi hádžu lopatami betón a bocian sa na to všetko pozerá, veríme, že z nového domova. Dobrým znamením je, že si to vôbec všimol. Teraz sa tešíme, ako sa sem prídeme pozrieť v lete, keď nám predvedie mladé,“ dodal zoológ.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM