Peter Simon Rôzne

Múzeum pripravilo pre študentov program: Nechýbali rôzne fašiangové masky podľa vlastných predstáv

V týchto dňoch vrcholia fašiangy, obdobie zábav, karnevalov a rôznych radovánok, ktoré sa začalo na Troch kráľov a trvá do polnoci pred Popolcovou stredou. Banícke múzeum pri tejto príležitosti pripravilo program pre stredoškolákov z nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum pripravilo pre študentov program: Nechýbali rôzne fašiangové masky podľa vlastných predstáv
Zdroj: Dnes24.sk

Tento rok sa fašiangové obdobie končí 9. februára. Práve dnešný deň je na mnohých miestach vo svete vyvrcholením fašiangových zábav. Tie nechýbali ani v Galérii Baníckeho múzea v našom meste, kde jej priestory nedávno navštívila skupina stredoškolákov zo Strednej odbornej školy technickej v Rožňave – odbor grafický dizajn digitálnych médií, aby si vyrobili fašiangové masky podľa vlastnej fantázie.

„Počas výroby masiek sme sa so študentmi oboznámili s fašiangovými zvykmi na Gemeri a v iných slovenských regiónoch. Poukázali sme aj na ďalšie miesta v strednej Európe, kde tieto zvyky dodnes žijú a výroba masiek je neoddeliteľnou súčasťou starodávneho lúčenia sa so zimou. Niektorí zo študentov sa pri výrobe inšpirovali ukážkami originálnych masiek z Benátok, ktoré majú svoje korene v starorímskych slávnostiach karnevalového typu. Medzi maskami nechýbali ani tradičné ľudové – koza, kôň, medveď, ktoré znázorňujú život, energiu, mužskú silu a sú tiež neodmysliteľnou súčasťou dedinských fašiangových obchôdzok,“ uviedla Gabriella Badin z múzea v Rožňave.

Ako dodala, študenti, inšpirovaní touto tradíciou, si vyrobené masky vymaľovali, niektorí si ich aj nasadili.

Pozrite si v našej galérii foto z výroby fašiangových masiek študentov.

Foto: Banícke múzeum Rožňava

Obrazom: Fašiangy v galérii Baníckeho múzea
28
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM