Peter Simon Správy

Most úsmevov spojí hendikepovaných divadelníkov: Tradičné rožňavské podujatie presťahované do Košíc

Most úsmevov chce ukázať, že ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím majú možnosti, schopnosti, talent, tvorivosť a iniciatívu.

Ilustračný obrázok k článku Most úsmevov spojí hendikepovaných divadelníkov: Tradičné rožňavské podujatie presťahované do Košíc
Zdroj: TASR

V divadelnej sále košického Jumbo centra sa v stredu, 31. mája v čase od 9:00 do 15:30 hod uskutoční v poradí 14. ročník festivalu dramatickej tvorivosti klientov zariadení sociálnych služieb Most úsmevov.

Podľa hovorkyne predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Zuzany Bobrikovej po 13 ročníkoch, ktoré sa konali v Rožňave, prichádza festival do Košíc, aby ponúkol ukážky kreativity v podaní netradičných umelcov aj divákom v metropole kraja.

„Prehliadku pripravil odbor sociálnych vecí a zdravotníctva Úradu KSK, Domov sociálnych služieb DOMKO Košice a občianske združenie DOMKO v umení pod záštitou predsedu KSK Zdenka Trebuľu. Na divadelných doskách vystúpi 16 kolektívov z 15 zariadení sociálnych služieb z dvoch samosprávnych krajov – Košického a Banskobystric­kého,“ priblížila hovorkyňa kraja.

Most úsmevov chce podľa nej ukázať, že ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím majú možnosti, schopnosti, talent, tvorivosť a iniciatívu. Zároveň chce upozorniť na prácu zamestnancov v týchto zariadeniach. Na prehliadke predvedú kolektívy rôzne žánre dramatickej tvorby – básnickú i prozaickú, činohru, spevohru, tanec, balet, pantomímu.

„Po 13 rokoch v rožňavskom Mestskom divadle Actores a v spolupráci s tamojšími domovmi sociálnych služieb JASANIMA a SUBSIDIUM sme sa rozhodli zmeniť prostredie. Nebolo to jednoduché a rýchle rozhodnutie. Zmenu sme plánovali už dva roky, ale museli sme nájsť vhodné priestory a podmienky. Sme radi, že 14. ročník môžeme ponúknuť v krajskej metropole, ktorá bola a stále je európskym mestom kultúry,“ vysvetľuje vedúca odboru sociálnych vecí a zdravotníctva Úradu KSK Zuzana Jusková.

Už vlani sa najlepší z Mosta úsmevov predstavili aj na Dňoch bábkového divadla a hier pre rodiny VIRVAR, ktoré organizuje Bábkové divadlo Košice, kultúrne zariadenie v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK. „Priestor budú mať vo štvrtok, 1. júna od 14:00 do 17:00 h na podujatí Most virvarových úsmevov v parku pri Štátnom divadle Košice, alebo v prípade nepriaznivého počasia v neďalekej Historickej radnici na Hlavnej ulici. Návštevníkom ponúknu nielen umeleckú tvorbu, ale aj ukážky remeselných zručností,“ dodala Bobriková.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM