Peter Simon Správy

Modrotlač je opäť v móde: Zaujímavý workshop priamo v Rožňave

Gemerské osvetové stredisko v Rožňave v rámci Zimného festivalu zvykov a obyčají Gemera ROK NA GEMERI pripravuje opäť zaujímavý workshop, v súčasnosti veľmi atraktívnej a vyhľadávanej textilnej techniky – výroby modrotlače.

Ilustračný obrázok k článku Modrotlač je opäť v móde: Zaujímavý workshop priamo v Rožňave
Zdroj: TASR

Podujatie sa uskutoční dňa 21. novembra od 17.00 hodiny v Dome tradičnej kultúry Gemera.

Ako informovala Mária Hlaváčová, modrotlač patrí dnes medzi jednu z najzachovalejších a najcennejších techník zdobenia látok.

„Nie je celkom jasné, či je modrotlač tradičný slovenský spôsob úpravy látky, ale existujú dôkazy z dávnej histórie, že sa u nás vyrábala. Modrotlač prenikla do ľudového odevu, vzory sa v jednotlivých regiónoch líšili a bola to veľmi obľúbená metóda, ktorá žiaľ takmer zanikla. V deväťdesiatych rokoch minulého storočia začal záujem o modrotlač výrazne klesať, a tak sa Stanislav Trnka, posledný výrobca modrotlače, musel prispôsobiť iným módnym trendom,“ uviedla Hlaváčová a zároveň doplnila, že mu nevyšiel pokus urobiť z dielne múzeum modrotlače a tak pevne veril, že sa raz výroba modrotlače uplatní v jeho rodine. Uplatnila sa, venuje sa jej jeho vnuk – Peter Trnka v novovybudovanej dielni v Ivanke pri Dunaji.

„Jedinečná príležitosť spoznať modrotlačovú výrobu, ako aj možnosť vyskúšať si ju naživo, ako používať tradičné drevené formy, či následné farbenie za studena v modrom farbive – indigu, to všetko Vám ponúka Dom tradičnej kultúry Gemera a hosť Peter Trnka, významný pokračovateľ tradičnej modrotlačiarenskej výroby na Slovensku,“ približuje zámer workshopu pre dospelých Mária Hlaváčová z Gemerského osvetového strediska.

Záujemcovia o túto techniku budú mať možnosť vzhliadnuť aj výstavu modrotlače, ktorá bude sprístupnená v Dome tradičnej kultúry Gemera dňa 22. novembra 2017 počas folklórneho večera U nás taká obyčaj.

Nahlasovanie sa na workshop do 20.11. 2017 (počet záujemcov limitovaný). Účastnícky poplatok je 10 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM