Peter Simon Rôzne

Milan z Rožňavy prepadol vášni zvanej airbrush: Pozrite, čo dokáže! FOTO

Milan Domanič z Rožňavy už od malička rád kreslil. Jeho vášeň sa však rokmi stupňovala a nakoniec sa dostal do fázy, keď jeho výtvory zdobia aj prilby známych športovcov. Prečítajte si, čo nám prezradil šikovný umelec.

Ilustračný obrázok k článku Milan z Rožňavy prepadol vášni zvanej airbrush: Pozrite, čo dokáže! FOTO
Foto: Milan Domanič / Zdroj: Dnes24.sk

Sagan, Svitko, Drotár a kopec ďalších Slovenský športovcov, ktorých netreba predstavovať ani vo svete. Okrem toho, že sú svetovo uznávaný, majú spoločnú ešte jednu vec. Klenot na prilbe, ktorý uzrel svetlo sveta u Milana. Tých mien je však viac. Prečítajte si, čo nám prezradil sám pán umelec.

Čo je vlastne Airbrush?

Airbrush je v preklade vzdušný štetec. Je to maliarska technika, kde sa za pomoci kompresora a špeciálnych pištoliek nanáša farba na rôzne povrchy a vznikajú tak umelecké diela.

Ako ste sa vlastne dostal k Airbrushu a čo vás k tomu viedlo?

Od malička som rád kreslil a v neskoršom veku som sa nejak dopočul aj o tejto technike. Nemám vyštudovanú žiadnu umeleckú školu a tým pádom boli začiatky trošku ťažšie. Išlo však o to, že ma to bavilo a dával som do toho plné nasadenie. Chcel som sa touto formou prezentovať ako osoba a niečo dosiahnuť. Odvtedy ubehlo približne šesť rokov a cítim sa stále ako na začiatku (úsmev).

Čo vlastne potrebujete k svojej práci?

Základ je kompresor, airbrush pištole a farby. K týmto veciam sa následne pridáva nespočetné množstvo doplnkov ako šablóny, štetce ale aj ochranné pomôcky. No asi najhlavnejšou vecou je určite veľa fantázie a trpezlivosti.

Spomínate si na svoju prvú prácu? Aká bola a pre koho?

Moja prvá bola pre môjho dobrého kamaráta. Práca prezentuje lebku, kosti a nápis z albumu našej spoločnej obľúbenej hudobnej skupiny. Od začiatkov som priebežne robil aj helmy ale posledne 2–3 roky sa venujem takmer iba helmám. Baví ma ich ch repasovanie a následné skrášlenie. Mojich prác mám sa sebou už niekoľko desiatok. Na presný počet si určite nespomeniem. Požiadavky zákazníka sú rôzne a následne do toho potom prichádza aj kus mojej fantázie.

Všimli som si, že ste robil práce aj svetoznámym osobnostiam, ako to začalo?

Videli moje fotky prác, následne sa im to zapáčilo a tak sme sa dostali aj k spolupráci. Boli a sú to rôzne helmy z rôznych športových odvetví. Najznámejšie mená z môjho portfólia sú Peter Sagan, Ján Lašák, Jaroslav Janus, Stanislav Petrík, Štefan Svitko, Romana Kiapesová, Igor Drotár a mnoho ďalších. Odozvy od osobností boli vždy pozitívne a s niektorými som spolupracoval už viac krát. Vracajú sa ku mne a to asi hovorí za všetko (úsmev).

Vaše práce sú len na Slovensku, alebo ich nájdeme aj v iných krajinách?

Väčšina prác ostáva na Slovensku, ale niektoré sa nachádzajú aj v zahraničí. Spomenúť môžem napríklad krajiny ako Česká republika, Rakúsko, Španielsko, Francúzsko, Nórsko, Rusko, Kazachstan a Dubaj. Keď je Rally Dakar, tak sa môj výtvor aspoň par dní nachádza aj v Argentíne, Bolívii a Chile.

Aké sú vaše pocity pri odovzdávaní prác športovcom a ako sa správajú?

Je to hlavne o zvedavosti a kladiem si otázku, či sa im to bude páčiť a či bude dotyčný spokojný. Pri prvom zhliadnutí nabehne úsmev a a vtedy je to neopísateľná radosť z mojej strany, teda dúfam, že aj z tej zákazníka. Viem, že som si svoju prácu odviedol dobre a splnil očakávania. Občas si pre helmu príde osobne a tam nechýba aj spoločná fotka. Stretávame sa prevažne v Rožňave, niekedy aj na iných miestach. Sú to úplne normálny ľudia, žiadna namyslenosť, ale vedia čo chcú v živote dokázať, tak ako ja. Sú aj mojim veľkým príkladom.

Priblížte nám nejakú prácu, ktorú máte doteraz v pamäti a prečo, aká bola?

Všetky moje práce mi prirástli k srdcu, nakoľko im venujem veľa času. Asi najmilšia spomienka je taká Rožňavská. Pri vchode na kúpalisko som nastriekal na 12 metrovú stenu podmorský svet. Bolo to ešte v roku 2012. Dokončoval som to už pri otvorení sezóny a tak mali možnosť ľudia z mesta a okolia vidieť, ako sa to robí priamo naživo. Padli aj otázky, porozprávali sme sa. To bolo také príjemné.

Čo vás na tejto práci fascinuje?

Určite to sú nekonečné možnosti sebarozvoja v tomto štýle umenia. Ďalšou vecou je aj to, že môžem ľuďom splniť ich sny a túžby. To sa len tak v obchode nekúpi a je to len pre nich. Každý výtvor je proste originál.

Mali ste niekedy pocit, že to hodíte na klinec a začnete robiť niečo iné? Ak by sa to stalo, čo by to bolo?

Nemal som ešte taký pocit a dúfam, že ho ani mať nebudem. Mám plnú hlavu nápadov.

Ste skúsený, čo by ste odkázal svojim mladším kolegom a poprípade aké im dal rady?

Zhrniem to všeobecne, ak ná človek nejaké hobby, tak nech sa tomu venuje trpezlivo a hlavne naplno. Samo ho to pohltí a začne postupne dosahovať úspechy. Nič nepríde hneď.

Ďakujeme za rozhovor a želáme Milanovi za celú redakciu množstvo ďalších kreatívnych nápadov.

Obrazom: Airbrush Milan Domanič
13
Galéria
Foto: Milan Domanič / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM