Peter Simon Správy

Mesto sa púšťa do modernizácie: Vymeniť sa majú tisíce svetelných bodov v budovách

Poslanci zastupiteľstva schválili dôležitú investíciu mesta. Na svietení sa má ušetriť. Týka sa to budov v správe nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Mesto sa púšťa do modernizácie: Vymeniť sa majú tisíce svetelných bodov v budovách
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Celý vypracovaný návrh na uznesenie predložila prednostka mestského úradu v Rožňave Erika Mihaliková. Ako sa v správe uvádza, cieľom tohto projektu v mestských budovách mesta Rožňava je poskytnúť komplexný pohľad na sústavu osvetlenia v jednotlivých miestnostiach a bude nevyhnutnou súčasťou pre budúcu „Svetelno – technickú štúdiu. Predovšetkým má ísť o modernizáciu a úsporu elektrickej energie. Zrealizovaním projektu svetelno-technickej štúdie sa dosiahne energetická efektívnosť, zníži sa spotreba elektriny ako aj množstva produkovaných emisií CO2.

„Vo všeobecnosti sa dá konštatovať, že rekonštrukcia sústavy osvetlenia v mestských budovách v meste Rožňava je nevyhnutná z dôvodu energetickej náročnosti svietidiel. Predmetom projektu bude návrh sústavy energeticky úsporného osvetlenia miestností jednotlivých budov. Samotnej príprave projektu musí predchádzať dôsledná inventarizácia osvetlenia. Zámerom bude navrhnúť takú koncepciu a realizovať také kroky, ktoré budú zaručovať vysokú efektivitu pri každom riešení vzhľadom na normy, s dôrazom na úsporu nákladov na prevádzku sústavy – teda technický stav, ktorý bude plne zodpovedať všetkým prevádzkovým normám a požiadavkám. Takýto stav je možné vytvoriť len modernizáciou a rekonštrukciou technických zariadení sústavy osvetlenia,“ spresnila Mihaliková.

Podľa grafu sa má vymeniť v budovách až 14 02 svetelných bodov. Tým sa má dosiahnuť úspora energie za rok až o 73,49 percent.

„Určite sa týmto treba zaoberať, osobne som za schválenie, ale koľko ušetríme financií nie je spomenuté a následne, čo nás to bude stáť? Neviem z čoho vychádzali tie úspory, schváliť to však treba,“ uviedol poslanec Baláž tesne pred hlasovaním.

Mihaliková mu odpovedala. Podľa jej slov z tejto štúdie vyplýva, že tá návratnosť v eurách závisí od cien energií. Ešte tam bude vyhlásené Verejné obstarávanie o dodávateľa.

Napokon všetci prítomní poslanci návrh odsúhlasili.

„Zákazka bude financovaná zo zdrojov verejného obstarávateľa a to podľa nasledovného princípu. Budúci dodávateľ musí zabezpečiť 100% financovanie projektu vo všetkých fázach realizácie bez finančnej účasti mesta a poskytnúť mestu splátkový kalendár na hodnotu projektu,“ dodala v dokumente prednostka mestského úradu v Rožňave.

Čítajte tiež: Mestskí poslanci rokovali v netradičnom čase: Dôvody vnútri

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM