Peter Simon Kultúra

Medzinárodný divadelný festival DVAJA už onedlho: Róbert Kobezda prezradil detaily

Medzinárodný divadelný festival pod názvom DVAJA prináša na dosky divadla ACTORES vzťahy dvoch protagonistov so silnými psychologickými motívmi.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodný divadelný festival DVAJA už onedlho: Róbert Kobezda prezradil detaily
Zdroj: Dnes24.sk

Divadlá malých foriem existujúcich v komorných podmienkach už v minulosti zohrávali významnú rolu. Jednou z nich je úzky kontakt medzi hercom a divákom, ktorý umožňuje živšiu a otvorenejšiu komunikáciu, stiera bariéru tzv. štvrtej divadelnej steny, dialóg a hra priamo vplývajú na pocity diváka.

„Cieľom festivalu Dvaja je priniesť milovníkom divadla "pikantnú divadelnú lahôdku“ v tej najkomornejšej zostave, kde je herec spolu s divákom akoby v jednej miestnosti. Festival je súčasťou projektu DIVADLO AKO STRECHA KULTÚRY 2016, ktorý zahŕňa viacero kultúrnych aktivít rôznych žánrov pod jednou strechou – a tou je divadlo ACTORES," informuje herec a manažér divadla.

Ako dodal, ich zámerom bolo priniesť do Rožňavy súbory z krajín V4, pretože prichádza na našu scénu niečo nové a práve tieto krajiny sú k nám umelecky, vzájomným porozumením, ale i vzťahovo najbližšie. „Ide o vzájomnú konfrontáciu, veď na festivale diváci uvidia renomované divadlá s medzinárodnými úspechmi. Či už je to legendárne divadlo STOKA Bratislava, poľské LAFAYETTE alebo Divadlo KONTRA, ktoré žne úspechy doma i v zahraničí a minulú sezónu s úspechom u nás uviedlo komédiu Nenávidím. Sme názoru, že i rečová bariéra týchto predstavení v tomto prípade nebude nijakým veľkým problémom a bude lepšie viditeľná reakcia publika na tento tip divadla,“ hovorí Kobezda a spresňuje, že nominovanie inscenácií je vo viacerých prípadoch na základe ich výberu, hodnotenia odbornej verejnosti alebo odporúčania ich priateľov.

Čítajte tiež: Dráma Dni v daždi zožala úspech: Herci divadla ACTORES nám po premiére prezradili svoje pocity

„V prípade Divadla STOKA bol náš výber jednoznačný, nakoľko sme sa roky pokúšali nejakú inscenáciu nezabudnuteľného režiséra Blaha Uhlára do Rožňavy priniesť. Veď STOKA, je "tvorcom“ alternatívy na Slovensku a má už vyše 25 rokov. No a v Rožňave bude hrať po prvýkrát. Čo sa týka maďarskej produkcie z dielne PÉCSI HARMADIK SZÍNHÁZ do Rožňavy prichádza skvelá a populárna Gregor Bernadett, ktorá je nielen úspešnou herečkou, ale i speváčkou a získala tiež prestížne ocenenia Thálie," informuje Róbert Kobezda.

Vyvrcholením festivalu bude bezpochyby poľské divadlo LA FAYETTE s hereckým koncertom. Príbeh o priateľstve dvoch chlapcov: Mojo a Mickybo, na pozadí nepokojov v Belfaste 70-tych rokov. Aj toto divadlo je držiteľom niekoľkých ocenení. „No a nesmieme zabudnúť ani na naše predstavenie "DNI V DAŽDI“, ktoré uvedieme tentoraz ale v kaviarni divadla A-CLUB. Je veľmi veľa zaujímavých štúdiových predstavení. Tieto sú jedny z nich. Veľkú úlohu zohráva aktuálnosť inscenácii a herecké prevedenie, pretože už názov „Dvaja“ vypovedá o tom, že prvoradú rolu hrá herec v predstavení a nie režisér," spresňuje Kobezda.

Herci sa nemajú za čo skryť, musia existovať na javisku. Komunikovať s divákom, či už otvorenou alebo zatvorenou formou. „Ide o úzky kontakt medzi divákom a medzi hercom, zvlášť ak sa predstavenie odohráva v malom priestore a divák "sídli“ blízko, temer v priestore, kde herec účinkuje. Za alternatívnu formu realizácie považujeme tieto predstavenia už len tým, že je iná forma hľadiska a javiska. Napriek tomu, že v týchto inscenáciách ide o silný, jasný a konkrétny príbeh. Festival je určený pre každého diváka, ktorý miluje divadlo ako živé umenie," prezradil na záver herec a manažér divadla Actores.

Foto: ilustračné

Medzinárodný divadelný festival DVAJA
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM