Peter Simon Kultúra

Medzinárodný deň materinského jazyka: V rožňavskej knižnici ponúkajú zápisné zdarma

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pripravila pri príležitosti Medzinárodného dňa materinského jazyka tento týždeň pre širokú verejnosť bezplatné zápisné pre dospelých.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodný deň materinského jazyka: V rožňavskej knižnici ponúkajú zápisné zdarma
Zdroj: Dnes24.sk

21. február sa na celom svete zaznamenáva ako Medzinárodný deň materinského jazyka. Vyhlásila ho výročná 30. Generálna konferencia Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru v novembri 1999. Na konferencii schválilo UNESCO rezolúciu č. 37, v ktorej boli zahrnuté odporúčania, aby sa vytvorili opatrenia na podporu mnohojazyčnosti. Bol to rok, v ktorom sa 21. február stal Medzinárodným dňom materinského jazyka. Tento deň mal viesť k tomu, aby si všetky národy sveta uvedomili hodnotu jazykov a rodnej reči. Prvýkrát sa Medzinárodný deň materinského jazyka slávil v roku 2000. Vtedajší generálny tajomník OSN Kofi Annan v posolstve podčiarkol, že sviatku vyjadruje podporu.

Aj napriek tomu, že slovenský jazyk nie je ľahký, nepatrí k tým najťažším. Žiaci v školách s ním však majú problémy, čo potvrdzujú aj pedagógovia. "Žiakom nerobí problém len pravopis, ale aj vyjadrovanie. Často nie sú schopní vyjadriť svoje myšlienky. Z pravopisu ich trápi nielen písanie tvrdého a mäkkého i, ale aj písanie čiarok,“ prezradila v stručnosti na internetovej stránke Marianna Rybajláková z Bratislavy a jej slová by určite zazneli aj od iných kolegov z rôznych kútov Slovenska.

“Žiaľ, tieto nedostatky trápi aj veľké množstvo dospelej populácie. Žijeme rýchly život, mnohé veci nestíhame a na mnohé potom zabúdame. Pokúsme sa to zmeniť. V Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave ponúkame pri príležitosti blížiaceho sa sviatku – Medzinárodného dňa materinského jazyka v týždni od 16.2. do 21.2.2015 zápisné pre dospelých zdarma,“ prezradila Tatiana Bachňáková.

Foto: ilustračné

Zdroj: Tatiana Bachňáková

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM