Radka Deckerová Samospráva

Materská škola na Štítnickej ulici sa pýši medzinárodným titulom!

Materská škola na Ulici štítnickej v Rožňave je jednou zo 118 škôl na Slovensku, ktoré si vo štvrtok 10.10.2013 prevzali medzinárodný certifikát „Zelená škola“, na slávnostnej certifikácii najväčšieho environmentálneho programu na svete.

Ilustračný obrázok k článku Materská škola na Štítnickej ulici sa pýši medzinárodným titulom!
Foto: Radka Deckerová

„Už po siedme certifikačné obdobie, sa nám podarilo usilovnou prácou siedmych krokov metodiky Zelenej školy v environmentálnej oblasti obhájiť titul „Zelená škola“,“ povedala koordinátorka Zelenej školy Kostyánszka.

Slávnostná certifikácia sa uskutočnila na pôde Magistrátu mesta Košice pod záštitou ministra životného prostredia SR Ing. Petra Žigu, PhD. Organizátori okrem odovzdávania certifikátov, kultúrneho programu, tvorivých dielní, premietania filmov s environmentálnou tematikou, pripravili aj zaujímavé workshopy na témy ako existenciálna ekovýchova, rovnosť medzi žiakmi či príklady dobrej praxe.

Zelená škola je najväčší certifikačno-vzdelávací program na svete orientovaný na environmentálnu výchovu prepojenú s praktickými krokmi. Do programu je zapojených cez 52-tisíc škôl zo všetkých kontinentov- celosvetová sieť Eco-schools. Na Slovensku je v tomto školskom roku registrovaných 278 škôl. Program Zelená škola prebieha pod záštitou Ministerstva životného prostredia SR a uznanie získal aj od Environmentálneho programu OSN (UNEP).

Certifikát oceňuje aktivity škôl v ochrane životného prostredia a aktívnej spolupráce celej školy a miestnej komunity.Titul a certifikát Zelená škola získali školy, ktoré v posledných dvoch rokoch realizovali environmentálnu výchovu a praktické aktivity s priamym zapojením detí.

„Naša škola pracuje v tomto environmentálnom programe už ôsmy školský rok. Cieľom posledných dvoch školských rokov bolo znížiť vplyv školy na životné prostredie a ponúknuť deťom zaujímavejšie a praktické formy edukácie, týkajúce sa prioritnej témy "Voda“. Zároveň sme plnili ciele aj z iných oblastí a to aj v prepojení s ďalším Programom celoživotného vzdelávania – Comenius, do ktorého sme zapojení. Oba projekty sú zamerané na environmentálnu výchovu, ktorá je jednou z profilácií našej materskej školy", pokračovala koordinátorka Kostyánszka.

„Nasledujúce dvojročné certifikačné obdobie sa budeme tímovou prácou naďalej snažiť vytvárať spoločnú víziu školy, ktorá rešpektuje a prakticky chráni životné prostredie. Prioritnou témou dvojročného obdobia bude "Doprava a ovzdušie“," dodala na záver Kostyánszka.

Zdroj: roznava.sk

"Zelená škola"
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM