Iveta Hrabovská Od Vás

Maškrty zo surového mlieka. Čo si o nich myslí hygienička?

Ak si radi pochutnáte na domácom ovčom syre, kozom, či krajskom mlieku, myslite na to, že vám hrozí riziko kliešťovej encefalitídy, či črevné ochorení.

Ako uvádza vedúca Odboru hygieny výživy RÚVZ v Banskej Bystrici Ivana Sedliačiková, vzniku ochorenia po konzumácii mliečnych výrobkov vyrábaných zo surového kravského, ovčieho, či kozieho mlieka, môže dôjsť v dôsledku použitia mlieka od chorých dojníc, alebo v dôsledku znečistenia mlieka pri dojení.

„Prudké črevné ochorenie u ľudí môže vyvolať baktéria Staphylococcus aureus, ktorá sa dostáva do mlieka od zvierat so zapálenými vemenami. Zdrojom ochorenia môžu byť tiež hnisavé rany na rukách pracovníkov alebo stafylokoky v hrdle a na slizniciach dýchacích ciest. Ochorenie má náhly začiatok, kŕče, zvracanie a hnačky, ale pomerne rýchlo dochádza k uzdraveniu“, dodala Sedliačiková.

Hygiena pracovísk[/si­ze][/color]

Konzumenti salašníckych výrobkov sú ohrození aj ochoreniami spôsobenými salmonelami a shigelami – baktériami, ktoré sa do mlieka a následne aj do výrobkov, môžu dostať taktiež pri nedodržiavaní zásad osobnej a prevádzkovej hygieny.

//„Tieto patogénne mikroorganizmy môžu prenášať aj muchy. Sú to akútne hnačkové ochorenia sprevádzané bolesťami brucha, zvracaním, u salmonelózy teplotou až 39° C,“ //povedala Sedliačková

[blockquote]Vzhľa­dom k uvedeným rizikám sa neodporúča konzumácia surového mlieka a výrobkov z neho najmä malým deťom, starým ľudom a ľuďom s oslabenou imunitou. Ich odolnosť je pomerne nízka, a preto sa u nich najčastejšie zaznamenáva výskyt komplikácií i vyššia úmrtnosť.

Ak si už tieto výrobky zo surového mlieka niekto kúpi, je dôležité, aby ich prepravoval a skladoval v chlade. Zabráni sa tak množeniu prítomných mikroorganizmov. [/blockquote]

Kliešťová encefalitída[/si­ze][/color]

Zvlášť nebezpečné ochorenie je kliešťová encefalitída.

„Toto ochorenie môže vzniknúť po konzumácii mlieka alebo výrobkov z mlieka od zvierat, na ktorých sa usídlil kliešť a sú pozitívne na vírus kliešťovej encefalitídy. Ročne sa vyskytuje 50 – 70 prípadov, z nich asi 10 percent sa prenieslo potravinami, ostatné zaklieštením“, uvádza Mária Avdičová, vedúca odboru epidemiológie banskobystric­kého RÚVZ.

[blockquote]Mlieko a mliečne výrobky sú významným zdrojom vápnika a probiotík – živých mikroorganizmov, ktoré po vstupe do nášho tela majú prospešný účinok pre naše zdravie. Najviac probiotík obsahujú práve výrobky zo surového ovčieho mlieka, napr. bryndza.[/bloc­kquote] Foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM