Peter Simon Správy

Ľudia v obci sú dodnes hrdí na svojho rodáka P. J. Šafárika: Viete o akej dedinke je reč?

Banícka obec leží v severovýchodnej časti Gemera neďaleko Rožňavy. Návštevníkov v strede obce upúta niekdajšia evanjelická fara, dnes Pamätný dom, ktorý je venovaný rodákovi, slovenskému básnikovi, historikovi, a univerzitnému profesorovi P. J. Šafárikovi, ktorý sa tam narodil 13. mája 1795

Ilustračný obrázok k článku Ľudia v obci sú dodnes hrdí na svojho rodáka P. J. Šafárika: Viete o akej dedinke je reč?
Zdroj: TASR

Ak ste tipovali obec Kobeliarovo, tak je to správne. Obec má momentálne 466 obyvateľov. Do Kobeliarova prišli rodičia Pavla Jozefa Šafárika na faru, otec totiž pôsobil ako evanjelický farár. „Pavol Jozef Šafárik žil v Kobeliarove do svojich 15 rokov, potom odišiel študovať do Dobšinej, Revúcej a odtiaľ do Nového Sadu v Srbsku, kde strávil podstatnú časť svojho života. Pôsobil tam najprv ako predseda knižnice a neskôr sa stal riaditeľom gymnázia v Novom Sade. Venoval sa písomnostiam, z ktorých sú najslávnejšie Slovanské starožitnosti. Písal aj národné listy, bol národný buditeľ,“ uviedol starosta obce Kobeliarovo Jaroslav Nemčko.

Vzťah k národu ho podľa slov starostu priviedol k tomu, že sa vrátil, nie však do Kobeliarova, ale do Prahy, kde spolu s ďalšími národovcami ďalej pôsobil. „V Prahe, kde aj zomrel, strávil podstatnú časť svojho života. Najviac ho však poznačila smrť manželky, na ktorú bol veľmi upätý. Do rodnej obce sa už nikdy nevrátil,“ priblížil Nemčko.

Rekonštrukciu objektu bývalej evanjelickej fary zabezpečilo v rokoch 1978–1983 Okresné stredisko pamiatkovej starostlivosti a ochrany prírody v Rožňave na kultúrno–výchovné využitie. Realizáciu samotných prác uskutočnilo rožňavské stredisko Pamiatkostavu, n.p., v Žiline s nákladom štyri milióny Kčs.

Expozícia na fotografiách a prostredníctvom dokumentov zachytáva obdobie detstva, štúdia, rodiny a dospelosti P.J. Šafárika. „Nachádzajú sa tu okrem národných listov, ktoré písal, aj veci, ako napríklad krosná, kolovraty, hrable, ktoré venovali obyvatelia po zaplavení domu v roku 1996. Časť expozície je venovaná Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ktorá je po ňom pomenovaná,“ povedal starosta obce.

V Pamätnom dome majú i zopár osobných vecí P.J. Šafárika. „Máme tu jeho talár, ako rektora univerzity, ktorý používal, a sú tu jeho písomnosti a medaily, ktoré dostal ako profesor a riaditeľ pravoslávneho gymnázia v Novom Sade,“ dodal.

Súčasťou Pamätného domu sú aj priestory na poschodí, v ktorých sa usporadúvajú besedy a semináre.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM