Peter Simon Správy

Leto v Betliarskom kaštieli: Toto návštevníkov ohúrilo najviac!

Zisťovali sme, aké bolo leto v Múzeu Betliar, čo najviac zaujme návštevníkov, koľko ich tento rok bolo a v neposlednom rade aj to, z ktorých zaujímavých krajín k nám na Gemer ľudia prichádzajú. Viac už v článku.

Ilustračný obrázok k článku Leto v Betliarskom kaštieli: Toto návštevníkov ohúrilo najviac!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Krásny a pôvodne zachovaný kaštieľ v Betliari sa teší obľube. V túto letnú sezónu kaštieľ navštívilo viac ako 67 tisíc zvedavcov.

Letná sezóna ešte neskončila

Letná sezóna v múzeu ešte celkom neskončila, pretože ešte majú v múzeu letné otváracie doby a aj počet sprievodcov a dozorcov v expozícii naznačuje, že majú ešte veľa návštevníkov, ktorí prichádzajú aj po letných prázdninách.

Ako pre náš web uviedla Judita Krajčiová z múzea, sú to ešte aj školské skupiny a aj organizované skupiny dôchodcov. „Samozrejme prichádzajú aj jednotlivci, ktorí si môžu v takomto čase viac vychutnať atmosféru kaštieľa, lebo skupiny už väčšinou nejdú každých 15 minút za sebou ako od júna do augusta. Letná sezóna splnila naše očakávania, aj keď vlaňajší rok bol vďaka seriálu 1890 rekordný. Doteraz kaštieľ navštívilo 67 tisíc návštevníkov, čo je len o 700 osôb menej ako za celý rok 2016,“ hovorí pre náš web.

Lákadlom sú aj nevšedné výstavy

Návštevníci majú tohto roku možnosť vidieť na prízemí kaštieľa výstavu „Sudán 1911 – Andrássyovci vo svete, svet v Betliari", výstavu, ktorá prezentuje cestovateľské zážitky Andrássyovcov a zaujímavé predmety, ktoré si z ciest doniesli. Výstava bola otvorená 31. mája, odvtedy ju videlo viac ako 47 tisíc návštevníkov. „Samozrejme k tejto výstave, ktorá je predĺžená do konca októbra sme organizovali doteraz množstvo zaujímavých sprievodných podujatí, prednášok, pohľadov zblízka. Najviac návštevníkov prišlo na Orientálny deň, keď mali možnosť pred kaštieľom vidieť turecký stan z 19. storočia. Podujatie spestrilo vystúpenie orientálnych tanečníc, ktoré sa venovali aj deťom, a najmenší návštevníci si mohli vyrobiť zaujímavé predmety s orientálnou tematikou v našej tvorivej dielni,“ spresnila Krajčová.

Veľkým lákadlom pre návštevníkov každý rok je noc múzeí, keď kaštieľ navštívi viac ako tisíc návštevníkov a tiež Andrássyovský piknik. Milovníci vážnej hudby ocenili operný večer, ktorý sme už po druhýkrát usporiadali na počesť grófke Eleonóre Kaunitzovej. Na tomto koncerte vystúpila Veronika Holbová a Titusz Tóbisz so známymi opernými melódiami.

Kaštieľ ohromí už pri vstupe

„Návštevníci, ktorí do kaštieľa prichádzajú prvýkrát, už na schodisku sú ohromení atmosférou kaštieľa a skutočnosťou, že všetko zariadenie je tu pôvodné, ktoré používali majitelia kaštieľa. Mnohí našim sprievodcom vravia, že majú pocit, ako keby gróf odišiel len na poľovačku a o chvíľu sa vráti do svojho apartmánu. Samozrejme najviac návštevníkov zaujíma knižnica, egyptské múmie, múmia Žofie Serédyovej a tohto roku aj množstvo rarít na výstave Sudán 1911 – Andrássyovci vo svete, svet v Betliari, ako napríklad cestovné pasy predposledných majiteľov kaštieľa, trofeje z exotických poľovačiek, ktoré nám zapožičala Prírodovedecká fakulta UK v Bratislave, dvere do tureckého stanu alebo japonský vejár, ktorý zaberie jednu celú stenu výstavných priestorov,“ objasňuje pre Rožňavu24.sk Judita Krajčiová.

Desaťtisíce návštevníkov

Ak porovnávame rovnaké obdobie za posledné tri roky, minulý rok bol vďaka úspešnému seriálu rekordný, v kaštieli mali 77 899 návštev­níkov. V porovnaní s rokom 2016, keď k nim v letnej sezóne prišlo 60 017 návštev­níkov, v tomto roku ich mali o viac ako 3 tisíc viac, teda presne 63 297.

„Návštevnosť Mauzólea Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí má tiež stúpajúcu tendenciu nielen v letnej sezóne, ale aj celkovo za celý rok. Veľmi nás teší, že návštevníci objavili aj tento architektonický skvost Gemera,“ uviedla Judita Krajčiová z múzea v Betliari.

„Čo sa týka zahraničných návštevníkov, najviac turistov k nám prichádza z Maďarska, tí stabilne tvoria cca 25% našej návštevnosti. Potom sú to turisti z Českej republiky. Tohto roku vzrástol záujem českých návštevníkov, ktorí sem prichádzajú vďaka seriálu 1890. Ten mohli tohto roku sledovať aj českí diváci. V rebríčku zahraničných návštevníkov pokračujú turisti z Poľska a nemecky hovoriacich krajín,“ povedala Krajčiová a v zápätí doplnila. „Návštevníci k nám v menšom počte prichádzajú zo všetkých európskych krajín, okrem toho z Kandady, USA , Mexika, Izraela, Japonska, Číny, Vietnamu, Kolumbie, Peru, Južnej Afriky, Malajzie a Austrálie.“

Priaznivci histórie sa už v decembri môžu tešiť na novú výstavu. Tá sa bude venovať životu Elizabeth Olgyay Andrássy, ktorá má zatiaľ pracovný názov Grófka bez kaštieľa. „Bude to veľké lákadlo pre návštevníkov, ktorí sa zaujímajú o potomkov Andrássyovcov, o ich život a osudy,“ uviedla na záver pre náš web Krajčiová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM