Peter Simon Od Vás

Len Facebook nestačí, treba sa stretávať. Ľudia z Plešivca to robia originálnym spôsobom

Ľudia veľakrát odchádzajú bývať za prácou, alebo práve rodinou. Nie je to inak ani s obyvateľmi Plešivca. Veľa z nich ale nezabúda odkiaľ pochádzajú a napríklad aj cez sociálne siete udržujú kontakt s domácimi. Za týmto účelom vytvorili súkromnú stránku.

Ilustračný obrázok k článku Len Facebook nestačí, treba sa stretávať. Ľudia z Plešivca to robia originálnym spôsobom
Zdroj: Dnes24.sk

Nato, aby sa celkovo nezabudlo na históriu a dianie Plešivca sa na sociálnej stránke založila skupina PPPT (Spolok za rodnú zem Plešivec- Pro Pátria Pelsőciensis Társaság).

Zachovanie a zveľaďovanie kultúrneho dedičstva

Spolok vznikol v roku 1999 ako občianska iniciatíva a jeho zakladajúcimi členmi sú Alexander Derda, László Kardos, Margita Krupinská, Rajkóová Elena, Juraj Ronec, Vojtech Varga a Zuzana Vargová. „Cieľom spolku je bádanie miestnej histórie Plešivca a jeho okolia, zachovanie a zveľaďovanie kultúrneho dedičstva svojich predkov. Spolok pokladá za svoju úlohu zbieranie, zhromažďovanie a uchovanie písomných a materiálnych pamiatok týkajúcich sa miestnej histórie a života tunajších obyvateľov,“ prezradil László Kardos.

Stretnutia po rokoch…

Podobne cez svoju prácu mieni prehĺbiť identitu a túžbu svojich rodákov spoznať a ctiť svoje vlastné dejiny. Pri naplnení svojho cieľa združenia aktívne sa zapája do informačných, osvetových, spomienkových, slávnostných a iných programov a vykonáva publikačnú činnosť.

Tento spolok veľmi kreatívne spája ľudí na Facebooku, ale aby nezostalo to len v rovine „internetovej komunikácie“, každoročne usporiada stretnutie Plešivčanov na krásnom mieste a to na Plešiveckej planine. „Tu sa zídu ľudia z celého Slovenska pochádzajúci z Plešivca a samozrejme aj veľa miestnych obyvateľov. Veľakrát sa stretávajú po dlhých rokoch a sú to príjemné stretnutia,“ doplnil Kardos.

“Vlani som sa ho zúčastnila a veľmi sa mi táto myšlienka páčila. Z tohto dôvodu som sa rozhodla zúčastniť aj na tohtoročnom stretnutí. Všetci účastníci tohto stretnutia sa viažu nejakým spôsobom k obci Plešivec, ale viac menej som stretla takých, ktorí sa tam narodili, ale ich život odvial do rôznych kútov Slovenska a Čiech. Človek si tu rád zaspomína na svojich predkov, na detstvo a študentské časy a počas túry po Plešiveckej planine sme sa kochali krásou našej prírody,“ prezradila Katarína.

Zo stretnutia vám prinášame aj krátke VIDEO od Tomáša, ktorý bol na tejto akcii ako rodák z Plešivca.

Foto/video: Tomáš Puskás

Rodáci z Plešivca nezabúdajú. Organizujú každoročne stretnutia
1
Galéria
Rodáci z Plešivca nezabúdajú. Organizujú každoročne stretnutia
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM