Správy

Lekár: V Tornali majú ľudia buď veľmi dobrý genofond, alebo výbornú životosprávu!

Medzinárodný deň žien (MDŽ) si v pondelok v Tornali v predstihu uctili po deviaty raz darovaním krvi. Ako povedal lekár Národnej transfúznej služby (NTS) Milan Bojo, najvzácnejšiu tekutinu odobrali trom desiatkam ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Lekár: V Tornali majú ľudia buď veľmi dobrý genofond, alebo výbornú životosprávu!
Foto: Eva Viestová / Zdroj: TASR

Lekárov pozitívne prekvapil fakt, že darcov nemuseli odmietať pre akútne zdravotné ťažkosti. Tesne pred odberom sa darcovia podrobili nevyhnutým vyšetreniam. Okrem vyplnenia dotazníkov im laboranti vyšetrili krv na stanovenie množstva hemoglobínu. „Je to jediný krvný parameter, ktorý rozhodne o vyradení darcu. Ak má človek málo hemoglobín a my by sme mu ho odberom ešte znížili, spôsobili by sme mu zdravotné problémy. Dnes môžem skonštatovať, že vyšetrením prešli všetci darcovia,“ povedal laborant NTS Marián Koza.

Do Banskej Bystrice z Tornale napokon odviezli 30 vakov s najvzácnejšou tekutinou. Lekár NTS Milan Bojo bol spokojný s atmosférou, ale aj s faktom, že v malom mestečku sa aj tentoraz našlo šesť ľudí, ktorí darovali krv prvý raz v živote. „Trochu nás mrzí, že dnes neprišiel nikto z Mestského úradu, ako to bývalo zvykom po iné roky. Predsa len, je to kvapka krvi venovaná MDŽ a tým darkyniam to iste padne veľmi dobre, keď sa im niekto poďakuje. Ale môžem povedať, že tu v Tornali majú ľudia buď veľmi dobrý genofond, alebo majú výbornú životosprávu, pretože dnes sme nemuseli vyradiť ani jedného darcu,“ skonštatoval Bojo.

Organizátor Kvapky krvi MDŽ v Tornali Jozef Pupala vyzdvihol najmä fakt, že v meste je stále dosť ľudí, ktorí prídu nezištne pomáhať druhým. „Muži, ktorí dnes prišli darovať krv, si zároveň uctili myšlienku MDŽ a ženám-darkyniam ďakujeme o to viac za to, že prišli. Prajem im, aby svoj sviatok dôstojne oslávili,“ dodal Pupala.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM