Peter Simon Správy

Lehotské perlové čepce a drevené hračky: Večer s folklórnou skupinou Lehoťanka

Folklórna skupina Lehoťanka si v tomto roku pripomína svoje 25. výročie založenia.

Ilustračný obrázok k článku Lehotské perlové čepce a drevené hračky: Večer s folklórnou skupinou Lehoťanka
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko

V stredu, 25. októbra 2017 od 18:00 hod. sa v Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave uskutoční stretnutie s ľudovými tradíciami obce Čierna Lehota. O ich zachovanie, oživovanie a šírenie sa vo veľkej miere zaslúžila folklórna skupina Lehoťanka, ktorá si v tomto roku pripomína svoje 25. výročie založenia a v neposlednom rade aj miestni remeselníci.

Podobne ako v iných obciach sa v minulosti obyvatelia, hlavne v zimnom období, venovali domácej výrobe a remeslám. Aj v Čiernej Lehote sa priadlo, tkalo, šilo, vyšívalo a vyrábali sa rôzne výrobky z kože, dreva, napr. bačovský riad a podobne.

„Divákom v rámci folklórneho večera ponúkneme zaujímavé lehotské zvyky a obyčaje, ale aj niečo o remeselných výrobách, ktoré v Čiernej Lehote ešte žijú vďaka vzácnym ľudom vo folklórnej skupine a miestnym remeselníkom. Pre tento večer sme oslovili pani Lýdiu Zacharovú, ktorá sa venuje výrobe lehotských perlových čepcov a pána Ondreja Klimu výrobcu tradičného dreveného náradia, riadu a hračiek,“ doplnila Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM