Správy

Lanovka na Geravy je takmer dokončená: Kedy odvezie prvých turistov?

Rekonštrukcia jednosedačkovej lanovky z obce Dedinky na Geravy v južnej časti Slovenského raja je takmer dokončená.

Ilustračný obrázok k článku Lanovka na Geravy je takmer dokončená: Kedy odvezie prvých turistov?
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Po rokoch obnovená atrakcia by mala turistom naplno slúžiť už v najbližšej letnej sezóne. Uviedol to starosta Milan Červenka.

Po technickej a technologickej stránke je to prakticky hotové. Lanovka sa točí, sedačky boli nahodené. Budúci týždeň majú prísť pracovníci urobiť nejaké dokončovacie práce,“ priblížil starosta.

Ako dodal, pred samotným spustením lanovky budú potrebné aj posledné administratívne úkony. Vykonať zostáva ešte niekoľko testov, skúšok a kontrol.

Obecný podnik

Prevádzkovateľom lanovky na Geravy bude obecný sociálny podnik, atrakcia by podľa starostu mala byť súčasťou budúcoročnej turistickej sezóny. „Od marca chceme prijať ľudí, ktorí začnú robiť vonkajšie estetické úpravy,“ dodal Červenka.

Prevádzku lanovky v Dedinkách pre technickú nespôsobilosť ukončili v roku 2012. Podľa starostu ju ročne využívalo v priemere 15 000 ľudí a v minimálne rovnaký záujem verí aj po jej obnovení. Vychádza pritom z vysokej návštevnosti obce v uplynulých rokoch, kde okrem Slovenského raja turistov láka i vodná nádrž Palcmanská Maša.

Už mala byť v prevádzke

S prípravou rekonštrukcie necelé dva kilometre dlhej lanovky s prevýšením približne 220 metrov sa začalo už v roku 2018. Pôvodne sa predpokladalo, že ju dokončia v lete 2019. Oneskorenie spôsobili náročné administratívno-technické procesy a prekážky a neskôr i pandémia nového koronavírusu.

Celková suma za rekonštrukciu lanovky v južnej časti Slovenského raja predstavuje 905 862 eur. Projekt sumou 400 000 eur podporil Košický samosprávny kraj, ktorý podľa starostu v závere rekonštrukcie poskytne obci i ďalších 63 000 eur. Na obnovu lanovky získala obec prostriedky aj z niekdajšieho Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu a to vo výške 318 000 eur, ďalších približne 124 000 eur vyčlenila obec zo svojho rozpočtu.

Foto: archív

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM