Peter Simon Správy

Ľadová krása sa tento rok nekoná: Aspoň malé zadosťučinenie na FOTKÁCH

Park v Betliari praská vo švíkoch aj počas zimných prázdnin. Pozornosť priťahuje vodopád. Pozrite si fotky.

Ilustračný obrázok k článku Ľadová krása sa tento rok nekoná: Aspoň malé zadosťučinenie na FOTKÁCH
33
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Park v Betliari ožíva aj počas zimných prázdnin. Rodiny s deťmi, či štvornohým miláčikom. Aj toto sa dá počas týchto dní vidieť v okolí známeho kaštieľa. To však nie je všetko. Návštevníkov okrem ticha a oddychu v prírode lákajú aj zamrznuté jazierka, či povestný vodopád. Obrovský ľad, na ktorý sme boli zvyknutý dlhé roky by ste však hľadali márne. Po jeho rekonštrukcii, o ktorej sme vás informovali v článku, V Betliari sprístupnili zrekonštruovaný Rímsky vodopád, je všetko inak. Avšak…

Trošku krásy, ktorú vytvorila sama príroda tam nájdeme. Vodu zo systému vypustili pred prvými mrazmi. „Pretože efektný ‚ľadopád‘, ktorý sa tam tvoril v zime, podstatne narúšal stav pamiatky,“ vysvetlila Krajčiová s tým, že opäť ho napustia v jarných mesiacoch. Ako nám prezradila, viac informácií ohľadom ľadu momentálne zisťuje.

To, ako ľad vznikol nateraz známe nie je. Pozrite si fotky, ktoré sme pre vás aktuálne zhotovili v známom betliarskom parku.

Vodopád je súčasťou vodného systému parku. Betliarsky kaštieľ i park sú totiž podľa riaditeľa SNM – Múzea v Betliari Júliusa Barcziho postavené na močaristom podloží. Vlhkosť v parku riešil už Leopold Andrássy. Vytvoril vodný systém rybníkov, rigolov a odvodňovacích kanálov. Celý park je poprepájaný takýmito kanálmi. Keď prší alebo je zlé počasie, tak tieto kanály odvádzajú vodu.

Obrazom: Zamrznutý vodopád v betliarskom parku
33
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM