Peter Simon Kultúra

Ktoré zvábia vás? Rožňavčania a spol., takéto akcie nás v týchto dňoch čakajú

Necháte sa nimi zvábiť? Pozrite si výber našich tipov na zaujímavé podujatia, ktoré sa tento týždeň uskutočnia v Rožňave a okolí.

Ilustračný obrázok k článku Ktoré zvábia vás? Rožňavčania a spol., takéto akcie nás v týchto dňoch čakajú
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Rožňava do toho!

21. – 26. máj 2018 od 9:00 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava
Olympijský klub Gemer v spolupráci s Baníckym múzeom v Rožňave a Mestom Rožňava vás srdečne pozývajú na výstavu z histórie športu v Rožňave s názvom „Rožňava do toho!“. Vernisáž výstavy sa uskutočnila 5.4.2018 o 17:00 hod. v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave a bude prístupná verejnosti do 25.6.2018.

Maliar Lučenca – Výstava

23. a 27. máj 2018 od 13:00 hod., Andrássyho obrazáreň, Krásnohorské Podhradie
Zámerom výstavy je nielen predstaviť maliarovu umeleckú dráhu, ale priblížiť aj jeho osobnosť v kontexte rodinných vzťahov a historicko-spoločenských pomerov doby.

Od ihly po šijací stroj

21. – 26. máj 2018 od 9:00 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava
Výstava približujúca dejiny krajčírov a obchodníkov s textilom v Košiciach v období od 16. storočia do začiatku 20. storočia prostredníctvom rukopisov, dobovej tlače, fotografií a trojrozmerného materiálu zo zbierok Východoslovenského múzea v Košiciach – cechová truhlica, pečatidlá, zvolávacia tabuľka, šijací stroj, krajčírske pomôcky, ukážky pánskeho a dámskeho odevu.

Expozícia baníctva a hutníctva Gemera

21. – 26. máj 2018 od 9:00 hod., Expozícia baníctva a hutníctva Gemera, Rožňava
V areáli Zážitkového centra Sentinel Baníckeho múzea v Rožňave v stredu 2. mája otvorili novú Expozíciu baníctva a hutníctva Gemera. Okrem exponátov, akými sú napríklad ručné pracovné nástroje, či výstava minerálov, obsahuje aj interaktívne a audiovizuálne prvky.

Výstava kožených výrobkov

21. – 25. máj 2018 od 9:00 hod., Dom tradičnej kultúry Gemera, Rožňava
Gemerské osvetové stredisko pozýva v nasledujúcich dňoch všetkých záujemcov o tradičnú ľudovú kultúru na výstavu kožených výrobkov. V termíne od 14.5. do 1.6.2018 môžete nahliadnuť do sály Domu tradičnej kultúry Gemera (Betliarska 8, Rožňava) a dozvedieť sa viac o výstave, či samotnom remesle kožiarstve, garbiarstve.

Ľadová krása v podzemí

22. – 23. máj 2018, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského, Rožňava
Prednáška na tému Pamiatky UNESCO na Gemeri zameraná na prezentáciu kostolov je plánovaná dňa 22. mája a prednáška na tému Ľadová krása v podzemí na prezentáciu jaskýň je plánovaná 23. mája.

U nás taká obyčaj

23. máj 2018 od 18:00 hod., Dom tradičnej kultúry Gemera, Rožňava
Gemerské osvetové stredisko v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja pozýva na ďalšie stretnutie s ľudovými tradíciami v rámci projektu U nás taká obyčaj. V stredu, 23.mája 2018 od 18:00 hod. sa v Dome tradičnej kultúry Gemera návštevníci bližšie oboznámia so zvykmi počas Rosadlí v malebnej dedinke Pača. Uvedie ich folklórna skupina Bučina, ktorá sa zachovávaniu miestnych tradícií venuje už takmer desať rokov.

Jiřina Bohdalová a Martin Dejdar

23. máj 2018 od 19:00 hod., Divadlo ACTORES, Rožňava
V rámci tohto predstavenia Martin Dejdar zoznámi publikum s kariérou Jiřiny Bohdalové, ktorá trvá už neuveriteľných 81 rokov. A je to práve fenomén „Bohdalka“, ktorý veľmi pútavým, až strhujúcim spôsobom spomína na všetko dobré aj zlé, čo za svojho života prežila. A to ako v osobnom, tak aj v profesijnom.

Kino Apollo

24. máj 2018 od 19:00 hod., Dom tradičnej kultúry Gemera, Rožňava
Sloboda – Nora (40) odchádza od svojho muža a dvoch detí bez jediného slova. Je vedená nevysvetliteľnou silou. Chce byť slobodná. Najskôr odchádza do Viedne, kde stretáva mladšieho muža, ale má pocit, že kultúrne príbuzné prostredie jej neposkytlo dostatočnú slobodu, preto odchádza do Bratislavy. Spoznáva sa s mladou striptérkou Etelou a jej manželom Tamásom, začína nový život. Ide o druhý film režiséra Jana Speckenbacha, ktorého predchádzajúci celovečerný film Nezvestní bol uvedený v rámci Berlinale 2012 a bol nominovaný na Európsky objav vrámci European Film Award 2012.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM