Peter Simon Správy

KSK začína rekonštruovať cestu v Čučme: Opravia ju po 27 rokoch

Košický samosprávny kraj (KSK) začal v stredu (31. 7.) s rekonštrukciou cesty v obci Čučma v okrese Rožňava.

Ilustračný obrázok k článku KSK začína rekonštruovať cestu v Čučme: Opravia ju po 27 rokoch
Zdroj: KSK

Za posledných päť rokov vynaložil na jej čiastočné opravy 42 000 eur. Stavebná úprava cesty v celkovej dĺžke 1,88 kilometra bude stáť 467 000 eur, financovaná bude z úveru od Európskej investičnej banky. Informovala hovorkyňa KSK Anna Činčárová.

„Cesta v našej obci nebola komplexne opravená asi 27 rokov. Poškodili ju najmä záplavy v roku 2010 a 2014. Okrem toho sme v minulosti realizovali pod cestou inžinierske siete a časť nebola doasfaltovaná. Každý rok sa iba opravovali najväčšie výtlky, no množstvo vodičov si tu už poškodilo nápravy na svojich autách,“ uviedol starosta obce Čučma, Alexander Szőllős.

Podľa predsedu KSK Rastislava Trnku povodeň v roku 2014 spôsobila na ceste škodu za viac ako 300 000 eur. Ako uviedol, rekonštrukcia prispeje k bezpečnosti cestnej premávky aj k úspore financií, ktoré by kraj vynakladal na jej čiastočné opravy.

Oprava sa dotkne úseku začínajúceho pred obcou Čučma a končiaceho pri obecnom úrade. Dôjde k zosilneniu vozovky a výmene jej konštrukcie. Doplnené budú dláždené priekopy, odvodňovacie a priekopové žľaby, vymenené bude čelo priepustu aj poklopy šácht. Súčasťou projektu je tiež výstavba oporného múra pozdĺž Rožňavského potoka.

Práce by mali trvať približne päť mesiacov, premávku obmedzia iba čiastočne. „Veríme, že realizáciou stavby sa zvýši komfort vodičov a rozhýbe sa aj turistický ruch v tomto regióne. Čučmu nazývajú ‚nebrúseným diamantom Gemera‘. Je to stará banská obec, nachádza sa tu napríklad unikátny banský voz poháňaný koňmi, banská klopačka či banské štôlne. Turistom preto rozhodne má čo ukázať. Po dokončení rekonštrukcie tejto cesty ich preto už nebudú odrádzať diery na cestách,“ doplnil Trnka.

KSK v piatok (2. 8.) plánuje začať s rekonštrukciou cesty na hranici okresu Košice a Košice-okolie – Spišské Vlachy. Čo sa týka okresu Rožňava, počas letných prázdnin má prejsť opravou most cez rieku Slaná v smere na Brzotín, most cez potok Čremošná v obci Kováčová, kde bude opravený aj zosuv na ceste a cesta pri vodnej nádrži Palcmanská Maša.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM