Peter Simon Správy

Kreatívne už v útlom veku: Detičky zo škôlky na návšteve v galérii, FOTO

V Galérii Baníckeho múzea v Rožňave sa počas predprázdninových dní konali galerijno-pedagogické hodiny pre deti z materských škôl.

Ilustračný obrázok k článku Kreatívne už v útlom veku: Detičky zo škôlky na návšteve v galérii, FOTO
11
Galéria
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava

V našom meste sa uskutočnili Galerijno-pedagogické hodiny k výstave Žiť pre deti z MŠ Hrhov a MŠ Plešivec. Ako povedala Gabriella Badin z múzea v Rožňave, jedná sa o nový typ galerijno-pedagogického programu pre najmenších, ktorým rozširujeme našu činnosť a ponuku. Galerijno-pedagogické hodiny k výstave Žiť pre deti z MŠ Hrhov a MŠ Plešivec.

Zúčastnení škôlkari sa pod vedením Gabrielly Badin najprv oboznámili s obsahom výstavy – pomocou obrazov sa spolu s deťmi a pedagógmi pokúsili porozprávať o základnom zmyslu pojmu Život a pomocou ďalších aktivít rozvíjali túto tému.. Využitím prvkov dramatickej výchovy a tvorby Viktórii Zatrochovej si hravou formou vysvetlili, ako sa rodí a vyvíja život v lese – ako sa dostáva zrniečko do pôdy, ako rastie, čo z neho vznikne.

„Následne sme sa preorientovali na tvorbu Veroniky Trnečkovej. Farebné sieťotlače nám umožnili pozrieť sa na súčasné fenomény ako je Hikikomori a pod., kde sme rozprávali o škodlivých vplyvoch počítačov a mobilných telefónov. Potom sme vo „vytvorených“ zanedbaných a neporiadnych izbách upratali a rozveselili zarmútených – do seba zahľadených detí. Takto, už v dobrej nálade, sme mohli spoločne pokračovať v tvorivej hodine. Rozdelení do skupín sme s deťmi hľadali časti obrazov a potom vyskladali vo forme puzzle jednotlivé diela. Touto metódou mohli deti lepšie spozorovať detaily, línie a štruktúry určitých diel,“ doplnila Badin.

Návšteva škôlkarov sa skončila tvorivou časťou, kde pod vedením Ingrid Liptákovej si každé dieťa mohlo vytvoriť svoju zjednodušenú grafiku. „Deti pomocou tejto tvorivej hodiny mali možnosť nielen nahliadnuť do zákulisia obrazov a ich tvorby, ale dostali šancu kreatívne a hravo sa stotožniť s výstavou ŽIŤ,“ povedala na záver Gabriella Badin.

Obrazom: Galerijno-pedagogické hodiny k výstave Žiť pre deti z MŠ
11
Galéria
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM