Správy

Krásne zákutia Gemera: Najhlbšia prírodná studňa na Slovensku, FOTO

Potulky v prírode očaria azda každého a o to viac, keď sa podarí vystihnúť aj krásne slnečné počasie. Srdce Silickej planiny ponúka zaujímavý skvost.

Ilustračný obrázok k článku Krásne zákutia Gemera: Najhlbšia prírodná studňa na Slovensku, FOTO
12
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Približne za hodinku od východiskového bodu na Soroške sa dostanete ku známej Dievčenskej skale, odkiaľ sa vám naskytne krásny výhľad na Rožňavu a okolie.

Následne sa môžete vybrať po turistickej značke k priepasti Malá Žomboj. K nej sa od skaly musíte vybrať ku Lukáčovej Bučine a následne smer Silica po modrej značke.

Priepasť sa nachádza na severe Silickej planiny v nadmorskej výške 587 metrov nad morom, len pár krokov od modrej turistickej značky. Ako sa píše na priľahlej tabuli, známa je od roku 1925, keď do nej ako prví zostúpili vojaci rožňavskej posádky. Očakávali, že priepasť bude poriadne hlboká, lebo nebolo počuť dopadnúť kameň.

Jedná sa o zvislú studňovitú priepasť s hĺbkou 142 metrov. Okolie vstupu je ohraničené, avšak vybudovaná malá vyhliadka ponúkne krásny pohľad do útrob. V strednej časti priepasti sa nachádza tzv. Netopierí dóm, ktorý v roku 2002 zmapoval J. Stankovič so Z. Jergom.

Malá Žomboj je v súčasnosti najhlbšou prírodnou studňou na Slovensku.

„Nemilou zaujímavosťou je aj to, že v 60-tych rokoch minulého storočia priepasť niekto z nevedomosti využil na likvidáciu jedovatých látok. Pretože je priamo napojená na zásoby krasových vôd, nebezpečné chemikálie sa museli začiatkom 80-tych rokov z jej dna odstrániť. Finančne nákladné práce trvali niekoľko mesiacov,“ píše sa na informačnej tabuli pri priepasti.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Rožňavy a okolia.

Foto: ilustračné

Obrazom: Dievčenská skala a priepasť Malá Žomboj
12
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM