Marcel Mojžiš Rôzne

Krásna Hôrka otvorená už v lete? Ani nedúfajte! Všetko je inak...

Pôvodné plány padli! Hoci Slovenské národné múzeum po ničivom požiari verilo, že časti vzácnej pamiatky budú pre jej obdivovateľov sprístupnené ešte toto leto, všetko je napokon inak. Turistov neuvidíme na hrade dokonca po celý rok.

Ilustračný obrázok k článku Krásna Hôrka otvorená už v lete? Ani nedúfajte! Všetko je inak...
Foto: Eva Viestová

Podľa portálu Pluska.sk je totiž rekonštrukcia, ktorou vzácna pamiatka v súčasnosti prechádza, náročnejšia, ako sa pôvodne čakalo. Pracovníci, ktorí na hrade makajú, čelia nepríjemnému zimnému počasiu. „Bojujeme s vetrom i mrazom a snažíme sa robiť tak, aby sme hradu neublížili,“ vysvetlil šéf stavebnej firmy Marián Fifík.

Šéfka Múzea Betliar Eva Lazárova povedala, že v roku 2013 sa na hrad Krásna Hôrka nedostane ani jedna turistická noha. Návštevníci by tak nádhernú pamiatku mali najskôr obdivovať, ak všetko pôjde dobre, pravdepodobne až budúce leto. "Chceli by sme, aby sa nám v lete roku 2014 podarilo sprístupniť verejnosti aspoň časť dolného a celý stredný hrad,“ odkázala pre web Pluska.sk riaditeľka Lazárová.

Oprava hradu sa zdržala, kvôli ťahaniciam vo verejnom obstarávaní. Na Krásnu Hôrku sa vrátili robotníci až v minulú jeseň, po tom, čo Úrad pre verejné obstarávanie nevyhovel námietke neúspešného uchádzača na obnovu tejto kultúrnej pamiatky. Úrad to zdôvodnil vtedy tým, že považoval za potrebné uprednostniť verejný záujem. Tým umožnil rýchle naštartovanie rekonštrukcie. Hrad Krásna Hôrka, ktorý je súčasťou Slovenského národného múzea – Múzea Betliar, v marci v roku 2012 po ničivom požiari takmer úplne ľahol popolom.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM