Radka Deckerová Krimi

Krásna hôrka horela takmer pred polrokom, blíži sa oprava

Od ničivého požiaru jedného z najkrajších hradov na Slovensku, hradu Krásna Hôrka, uplynul takmer polrok.

Ako agentúru SITA informoval Artur Šturmankin, hovorca Slovenského národného múzea (SNM), ktoré má hrad v správe, stále sa pripravuje nezávislý znalecký posudok všetkých škôd.

Koná sa verejné obstarávanie na výber dodávateľa na sanáciu havarijného stavu Národnej kultúrnej pamiatky hrad Krásna Hôrka. Verejné obstarávanie sa ešte neuzavrelo. // „K dnešnému dňu je vybratý dodávateľ, ale v zmysle zákona o verejnom obstarávaní plynie zákonná lehota 16 dní pred podpisom zmluvy, počas ktorej môžu neúspešní uchádzači vzniesť námietku. V prípade, že sa tak stane, zákonné lehoty sa predĺžia,“// konštatoval Šturmankin. Ak však lehoty predĺžené nebudú, mala by byť firma, čo zrekonštruuje hrad známa 17. septembra. Šturmankin zdôraznil, že celý hrad je pripravený na rekonštrukciu. ** „Máme vybavené stavebné povolenie, pripravili sme stavenisko, rozvody staveniskovej vody, ako aj rozvody staveniskovej elektrickej energie.“ [color=#ff0000] **Obrazom:Požiar na hrade Krásna Hôrka[/color] Požiar na hrade Krásna Hôrka vypukol v deň parlamentných volieb v sobotu 10. marca. O dva dni na to začal Pamiatkový úrad Košice správne konanie o náprave. V priebehu jedného týždňa SNM vysťahovalo z hradu všetky zbierkové predmety.

Čaká sa na nezávislý znalecký posudok

Stále sa pripravuje nezávislý znalecký posudok všetkých škôd.

**„SNM vykonáva mimoriadnu revíziu zbierok, pripravili sme pre poisťovňu zoznamy všetkých umeleckých zbierok a diel poškodených požiarom s vyčíslením škody, zoznamy všetkých zbierok na hrade Krásna Hôrka, zoznamy všetkých ostatných hnuteľných vecí poškodených požiarom s vyčíslením škody,“ **opísal ďalej aktuálny postup obnovy hradu hovorca SNM.

Verejná zbierka, ktorú vyhlásilo SNM, má na svojom účte v štátnej pokladnici 105 611 eur.

Doteraz sa zo zbierky neminulo nič. Všetky vyzbierané prostriedky pôjdu do posledného centa na financovanie prác na obnove hradu, ktoré majú charakter modernizácie a poisťovňa ich nepreplatí, zdôraznil hovorca národného múzea. [color=#ff0000]** Pomoc si cenia[/color] „SNM ďakuje všetkým prispievateľom a podporovateľom. Robíme maximum pre to, aby sa časť hradu sprístupnila už v budúcom roku. Rovnako však upozorňujeme, že SNM ako štátna organizácia zriadená MK SR je povinná dodržiavať všetky platné zákony – stavebný zákon, pamiatkový zákon, múzejný zákon ako aj zákon o verejnom obstarávaní a lehoty plynúce z nich,“ dodal Šturmankin. [color=#ff0000] **Obrazom: Obhliadka hradu po požiari[/color] Hrad Krásna Hôrka je súčasťou Slovenského národného múzea – Múzea Betliar a bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

Stála hradná expozícia prezentuje staviteľstvo od 13. do 18. storočia, informácie o hrade a jeho majiteľoch. Zbierky obsahujú cenné zbrane, exponáty remeselnej činnosti, hudobné nástroje, textílie a obrazy. V apríli roku 2011 bol hrad zrekonštruovaný.

roznava24/webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM