Správy

Krajskí cestári začali s opravami výtlkov po zime: Ktoré úseky v okolí Rožňavy sa dočkajú?

S opravami výtlkov na cestách II. a III. triedy začala v utorok Správa ciest Košického samosprávneho kraja (KSK).

Ilustračný obrázok k článku Krajskí cestári začali s opravami výtlkov po zime: Ktoré úseky v okolí Rožňavy sa dočkajú?
Zdroj: TASR/František Iván

V zásobníku opráv sú zahrnuté tie úseky ciest, ktoré sú po zimnej údržbe najviac poškodené. Počas marca a apríla by ich malo byť opravených najmenej 20, a to vo všetkých regiónoch kraja.

Nahlasovať poškodené úseky môže aj verejnosť. KSK o tom informuje na svojej webovej stránke.

500 ton asfaltu

Každoročne stojí oprava výtlkov približne 50.000 eur, pričom tento rok bude na zaplátanie dier na cestách potrebných zhruba 500 ton asfaltu. Výtlky bude krajská správa ciest opravovať na tých úsekoch, kde je stabilné podložie cesty a nie je nevyhnutná komplexná oprava. Pri cestách, kde plátanie výtlkov nestačí, budeme realizovať komplexné opravy vrátane úpravy podložia, čistenia priekop, spevnenia krajníc a ďalších prác,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

V rámci strediska Michalovce majú odstrániť výtlky napríklad v intraviláne obce Pinkovce či Veľké Kapušany, medzi obcami Záhor a Bežovce aj vo Veľkých Kapušanoch a Čiernom Poli.

V okrese Košice-okolie má ísť o úsek medzi Jasovom a Štósom, ale aj Ruskovom a Herľanmi.

V rámci okresu Rožňava sa mechanizmy krajskej správy ciest majú presunúť do okolia Hrušova a Čučmy a aj medzi obce Lipovník a Bôrka.

Na Spiši plánujú opravu výtlkov medzi Jaklovcami a Mníškom nad Hnilcom či v okolí Spišskej Novej Vsi. V rámci strediska Trebišov sú v pláne opráv výtlkov zaradené úseky komunikácií v intraviláne obce Sirník, medzi Plechoticami a Čeľovcami či na trase medzi Kráľovským Chlmcom a obcou Bôľ.

Týmto to nekončí

Správa ciest KSK bude nevyhnutné opravy výtlkov realizovať počas celého roka, a to podľa potreby,“ dodáva KSK s tým, že na to budú používať rôznu technológiu. Najčastejšie pôjde o teplú aj studenú obaľovanú zmes, ktorá je vhodná na prácu v znížených teplotách či nepriaznivom počasí.

Zoznam najviac poškodených úsekov majú krajskí cestári priebežne dopĺňať. Nahlasovať ich môže aj verejnosť, a to prostredníctvom dispečingu Správy ciest KSK, respektíve na mailovej adrese dispecing@scksk.sk. Po prehliadke konkrétneho úseku ho podľa KSK bude možné zaradiť do zásobníka opráv.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: Ilustračné

Aktuality z východu Slovenska:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM