Správy

Krajská CINEAMA 2020: Kto získa sošku Goskara?

Jedná sa o krajskú súťažnú prehliadku amatérskej filmovej tvorby. Do súťaže sa prihlásilo 30 filmov.

Ilustračný obrázok k článku Krajská CINEAMA 2020: Kto získa sošku Goskara?
Zdroj: Dnes24.sk

Gemerské osvetové stredisko, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, organizuje v piatok 14. augusta 2020 v Rožňave krajskú súťažnú prehliadku amatérskej filmovej tvorby Cineama 2020. Uskutoční sa v rožňavskej hvezdárni (Lesná 1) a ponúkne 30 filmov od autorov z Košíc, Spišskej Novej Vsi, Michaloviec a Rožňavy.

Pestrá paleta filmov

Víťazi v jednotlivých kategóriách už tradične získajú sošku Goskara – gemerský variant prestížnej filmovej ceny Oscar.

„Porota bude hodnotiť pestrú paletu filmových žánrov od krátkych snímok animovanej tvorby, hraných filmov, dokumentov a videoklipov, ktoré reflektujú súčasné témy nekomerčným pohľadom nezávislých tvorcov,“ informuje Anežka Kleinová, manažérka kultúry GOS.

Ako dodala, ich spracovanie v ničom nezaostáva za profesionálnou tvorbou, čo každoročne konštatuje odborná porota zložená zo skúsených filmárov a pedagógov filmových škôl.

Nové talenty a ich možnosť prezentácie

GOS organizuje už 24. krát krajské kolo celoštátnej postupovej súťaže Cineama, ktorú každoročne vyhlasuje Národné osvetové centrum. Ide zároveň o prehliadku amatérskej filmovej tvorby autorov z Košického samosprávneho kraja. Súťaž vyhľadáva talentovaných tvorcov, rozvíja ich kreativitu a tiež dáva možnosť prezentácie a konfrontácie všetkým autorom z oblasti vizuálneho umenia.

„Vďaka súťaži vytvárame priestor na rozvíjanie záujmov, umeleckej tvorivosti, nadania a technických schopností v oblasti amatérskej filmovej tvorby, a tiež na umelecké stvárnenie skutočnosti, na vyjadrenie názorov, postojov a skúseností autorov filmových diel,“ uviedla riaditeľka GOS Helena Novotná a dodala. „Veríme, že aj napriek obmedzeniam a pre súťaž neobvyklému termínu porota posunie do celoštátneho kola tých najlepších,“ spresnila.

Gemerské osvetové stredisko je kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja. Krajskú súťaž z verejných zdrojov podporil a hlavným partnerom podujatia je Fond na podporu umenia. Podrobné informácie o programe 24. ročníka Cineama 2020 možno nájsť na webe gos.sk a na facebookovom profile gos.roznava.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM