Peter Simon Rôzne

Kostol ukrýval vzácne predmety: Aha, čo sa našlo v skrini pri upratovaní

Takýto nález zrejme nik nečakal. Veľké upratovanie v pôvodne ranogotickom kostole v dedinke pri Rožňave sa skončilo nájdením predmetu nevyčísliteľnej hodnoty.

Ilustračný obrázok k článku Kostol ukrýval vzácne predmety: Aha, čo sa našlo v skrini pri upratovaní
Zdroj: TASR

Renesančnobarokový evanjelický kostol v Kobeliarove pochádza z obdobia rokov 1300–1310. Vznikol prestavbou ranogotického kostola.

Dodnes slúži veriacim a od roku 2000 je súčasťou Združeného cirkevného zboru Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Nižná Slaná Kobeliarovo. Jedná sa o malý jednoloďový kostol, ktorého súčasťou je na východnej strane štvorcové presbytérium a na západnej strane je vchod do chrámu cez vysokú zvonovú vežu, v ktorej sa nachádzajú tri zvony.

„Presbytérium za gotickým lomeným víťazným oblúkom bez profilácie je zaklenuté lomenou valenou klenbou. Začiatkom 19. storočia boli v kostole vykonané závažné úpravy. Pruskými klenbami zavŕšili loď starobylého stredovekého kostola, do presbytéria vložili klasicistický stĺpový oltár s tympanónom a obrazom Kristovho krstu. Zároveň na južnú stranu víťazného oblúku umiestnili polygonálnu klasicistickú kazateľnicu,“ uviedol farár cirkevného zboru Miroslav Maťo.

Zaujímavý nález

Miestny našli niečo, čo určite nečakali. V týchto dňoch sa veriacim z obce podarilo nájsť v kostole vzácne artefakty. „Počas toho, ako sme robili veľké upratovanie v kostole, našli sme v skrini dva vzácne krčahy a kalich z roku 1785,“ povedala kostolníčka Magda Hlaváčová.

„Veľmi nás to prekvapilo. Keď sme to vyčistili a zbadali sme ten dátum, tak je to nevyčísliteľná hodnota. Používajú sa pri spovedi. Do krčahov sa naleje víno a z kalicha sa pije,“ dodala Hlaváčová.

Kostol s bohatou históriou

Kostol je významný i tým, že v ňom slúžil a v cirkevnom zbore pôsobil Pavel Šafárik, otec Pavla Jozefa Šafárika, ktorý sa narodil 13. mája 1795 na tunajšej fare.

„V tomto chráme získaval prvé znalosti. Už ako osemročný mal dvakrát prečítanú Bibliu, ako sa uvádza v jeho životopisnom diele Co vyprávěl P.J. Šafařík: Když mu ale v sedmém roce jen jednou abecedu celou ukázal, tu on sám hravě čísti se naučil, a již pak celý den na peci sedával čítaje. Do 8 ho roku již dvakráte byl celou biblii přečetl, a jedno ze zalíbených jeho zaměstnání bylo, že bratřím a sestře, jakož i lidem domácím kázával,“ priblížil Maťo.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM