Správy

Košický kraj radí z vlastnej skúsenosti: Ako predísť kybernetickým útokom?

Košický samosprávnych kraj pripravil manuál pre všetkých používateľov počítačov a internetu.

Ilustračný obrázok k článku Košický kraj radí z vlastnej skúsenosti: Ako predísť kybernetickým útokom?
Zdroj: TASR/AP

Košický samosprávny kraj (KSK) po odrazení hekerského útoku v októbri minulého roka upozorňuje na kybernetické hrozby. Vydal manuál, ako im predchádzať.

Vystríha obyvateľov

Chce tým podľa hovorkyne predsedu KSK Anny Terezkovej zvýšiť povedomie o kybernetickej bezpečnosti a vystríhať svojich obyvateľov pred počítačovou kriminalitou.

„Manuál bude určený najmä pre najohrozenejšie skupiny používateľov internetu, ako sú deti, seniori či malí a strední podnikatelia, ktorí nemajú dostatočné finančné prostriedky na zabezpečenie svojich IT sietí. Napriek tomu, že povedomie o kybernetických hrozbách narastá, nie všetci používatelia internetu dokážu včas odhaliť hroziace nebezpečenstvo. Preto je najväčšou výzvou v oblasti kyberbezpečnosti zvýšenie informovanosti našich občanov,“ vysvetlil predseda KSK Rastislav Trnka.

Praktická príručka

Manuál pre rizikové skupiny obyvateľov si je možné stiahnuť na webovej stránke KSK v sekcii Prevencia kriminality. Táto praktická príručka má za cieľ informovať o možných rizikách a hrozbách internetových technológii. Zároveň ponúka aj základné tipy, ako sa brániť pred kybernetickými hrozbami. Ohrozené sú podľa Terezkovej všetky vekové skupiny, najzraniteľnejšími sú však deti a seniori.

Príručka zdôrazňuje používanie silných hesiel, ktoré nie sú ľahko uhádnuteľné, používanie antivírusových softvérov a pravidelné aktualizácie systému. Upozorňuje na sťahovanie neznámych súborov, využívanie verejných WIFI sietí či zdieľanie osobných informácií.

„KSK pri kybernetickom útoku prešiel skúškou odolnosti. Je pozitívne, že okrem zlepšovania vlastných bezpečnostných opatrení posúva svoje skúsenosti s útokom ďalej. Je potrebné zamerať sa ešte viac na deti. Tie sú totiž nielen najzraniteľnejšou, ale aj najjednoduchšie ovplyvniteľnou skupinou a sú zároveň našou budúcnosťou. KSK má potenciál spájať odborníkov v oblasti kybernetickej bezpečnosti, prepájať ich s učiteľmi IT či IT koordinátormi,” dodal odborník na kybernetickú bezpečnosť Peter Matej.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM