Alexandra Kolínská Kultúra

Košické bábkové divadlo je stále v kurze: Pozrite sa, čo všetko ste o ňom nevedeli!

Bábkové divadlo Košice (BDK) je jediným profesionálnym zoskupením svojho druhu na východnom Slovensku. Zriadené bolo 17. júna 1959 uznesením Rady Krajského národného výboru (KNV). Po žilinskom (1950), nitrianskom (1951) a bratislavskom (1957) divadle to bolo štvrté bábkové divadlo na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Košické bábkové divadlo je stále v kurze: Pozrite sa, čo všetko ste o ňom nevedeli!
Zdroj: TASR

Prvým umeleckým riaditeľom BDK bol Alexander Futáš. Komisia Zväzu slovenských divadelných umelcov – bábkarskej sekcie odporučila prijať do novovznikajúceho bábkového divadla Janu Pogorielovú ako vedúcu výpravy (bola výtvarníčkou a bábkarskou scénografkou v rokoch 1959–1976, potom ešte v divadle pôsobila v rokoch 1979–1983) a za členov hereckého súboru Sylviu Petrušincovú, Anastáziu Lengyelovú, Anastáziu Velíškovú, Kláru Vojčíkovú, Teréziu Demjanovičovú a Emila Šubu. Súbor doplnili aj Božena Kňazovická, Rudolf Jasan, Jozef Klein, Ondrej Medvec a Zdeněk Říha. Režisérom a dramaturgom sa stal Alexander Pogorielov.

Takmer 2 milióny divákov

Iba málo hercov dovtedy pracovalo ochotnícky s bábkou. Výbornou „školou“ sa tak pre celý súbor stal celoštátny festival profesionálnych bábkových divadiel v Liberci (dnes Česko) v septembri 1959, ktorý sa uskutočnil iba mesiac pred plánovanou premiérou v Košiciach. Predstavili sa na ňom všetky štátne súbory a Košičania sa na ňom zúčastnili ako diváci.

Prvá premiéra v BDK bola 3. októbra 1959. Guliver v Maňuškove slávnostne otvoril toto divadlo na Rooseweltovej ulici 5 (v týchto priestoroch boli 40 rokov). V priebehu októbra 1959 predstavenie odohrali 19-krát. Za svoju 55-ročnú históriu BDK uviedlo takmer 200 premiér a hralo pre takmer dva milióny divákov.

Bábkové divadlo v Košiciach buduje na tradícii klasickej rozprávky, pôvodnej slovenskej ľudovej slovesnosti i tvorbe najlepších súčasných domácich i svetových autorov, ktorí píšu a tvoria pre deti.

Známe osoby bábkového sveta

Významnou etapou divadla bolo pôsobenie režiséra a autora bábkových hier Bedřicha Svatoňa, ktorý s divadlom pripravil množstvo televíznych večerníčkov. U košických bábkohercov hosťoval od roku 1968. Ako interný režisér v divadle pôsobil v rokoch 1970–1982. Ďalšou výraznou posilou bol príchod absolventa Divadelnej fakulty Akadémie múzických umení (AMU) v českej Prahe a autora detských kníh Jána Uličianskeho (vyštudoval dramaturgiu a bábkarskú réžiu, v BDK pôsobil v rokoch 1979–1986). Vznikli originálne diela ocenené na domácich i zahraničných festivaloch. Najúspešnejšou inscenáciou z tohto obdobia (s rekordným počtom repríz) bola hra Janka Pipora. Spolu s adaptáciou Čajkovského Luskáčika pod názvom Medovníkový princ doslova prebrázdili svet. Hrali sa takmer v každom európskom štáte, ale aj v severnej Afrike.

Aktivity bábkového divadla

V súčasnosti súbor BDK tvorí 11 hercov spolu s umeleckým šéfom a zároveň hercom Ivanom Sogelom. Divadlo má k dispozícii dva hracie priestory. Bábková sála sa nachádza v objekte na Alžbetinej ulici. Veľká sála pre bábkoherné a činoherné predstavenia pre mládež a dospelé publikum, známa ako scéna Jorik, je na Tajovského ulici v Košiciach. Činoherné štúdio Jorik vzniklo v roku 1995. Zameriava sa na inscenácie pre mladé publikum a divadlo experimentálneho typu. Herci tam majú príležitosť osvojiť si aj moderné činoherné herectvo a zároveň im umožňuje rásť s ich divákmi (nestratiť ich ani v čase dospievania).

Medzi nové aktivity BDK patria aj Dni bábkového divadla a hier pre rodiny VIRVAR. Organizujú ich od roku 2012. Tento festival s medzinárodnou účasťou má nadväzovať na tradície bábkového divadla, ale zároveň má predstaviť aj moderné formy nielen v divadelných sálach, ale aj v netradičných priestoroch v centre Košíc.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM