Peter Simon Správy

Koniec diviakov v betliarskom parku? Odpudzovače nepomohli, ale ... FOTO a VIDEO

Zachcelo sa im anglického trávnika v parku. Diviaky betliarskym múzejníkom strpčujú život už niekoľko mesiacov. Pozrite si rodinku nevítaných návštevníkov bezprostredne po odchyte. Návštevy zveri v parku, žiaľ, ešte pokračujú.

Zdroj: Dnes24.sk

V betliarskom parku už niekoľko mesiacov bojujú s nepozvanými návštevníkmi. Ide o skupinku diviakov, ktorá ustavične ničí anglický trávnik a lúky v historickom parku za kaštieľom. K stretu s návštevníkmi, našťastie, nedochádza, keďže vyčíňajú v nočných hodinách. Škody po ich „radovánkach“ sú vysoké. Keďže park nie je poľovný revír, nie je možné vykonať odstrel a lepším riešením je odchyt do klietok.

Pred niekoľkými dňami sa jednu rodinku s malými nezbedníkmi podarilo úspešne odchytiť. Pozrite si ich na fotkách a videu v našej galérii :)

10 kúskov už odchytených

„Diviaky nám od minulého leta ničili anglický trávnik v parku. Odchyt si však vyžadoval omnoho väčšie množstvo času a úsilia zo strany zamestnancov technického úseku múzea, v úzkej spoluprácu s Lesmi SR, odštepný závod Rožňava (pod ktorých patrí aj betliarska zvernica). Po takmer 8 mesiacoch sme sa dočkali prvých úspechov, keď sa do klietky podarilo odchytiť samicu diviaka s 8 mladými. O dva týždne sa do klietky chytil aj statný samec,“ uviedla pre náš web Veronika Straková z betliarskeho mú­zea.

Odpudzovače nepomohli

Ako nám doplnil Ivan Toplanský z betliarskeho múzea, ktorý sa aktívne podieľa na riešení celého problému s divou zverou v parku, približne jedna pätina parku bola nájazdmi diviakov poškodená.

„Pracne sme to museli ručne opravovať, vysiali sme novú trávu vyvalcovali a o týždeň znova na tých istých miestach. Zasadla komisia a dohodli sme sa na opatreniach. Následne sa na základe dohody vykonal odchyt do certifikovaných pascí na divú zver, ktorý bol úspešný. Zvieratá následne prevzal lesný závod, bol tu aj veterinár, ktorý ohodnotil, že zvieratá sú schopné prevozu,“ spresnil Toplanský.

Ako však uviedol, daný jav stále pretrváva. „Robí nám to problémy pri udržiavaní celého parku a hlavne centrálnej časti. My intenzívne pokračujeme v daných opatreniach,“ dodal na záver pre Rožňavu24.sk Toplanský.

Obrazom: Odchyt diviakov v betliarskom parku
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM