Správy

Konferencia v remeselníckom inkubátore: Aké je poslanie podujatia?

Predstavenie doterajších i pripravovaných aktivít Remeselníckeho inkubátora (RINK) Gemer bude jedným z hlavných bodov pripravovanej konferencie Tradičné ľudové remeslo.

Ilustračný obrázok k článku Konferencia v remeselníckom inkubátore: Aké je poslanie podujatia?
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Uskutoční sa 12. decembra od 10:00 hod. v Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave, ktorý spravuje Gemerské osvetové stredisko (GOS).

„Táto konferencia má za cieľ upriamiť pozornosť verejnosti na to, že ľudové remeslo ešte nevymrelo, iba o ňom málo vieme, málo hovoríme, málo ho prezentujeme a minimálne sa oň staráme. Osobne to vnímam tak, že oproti folklóru je tradičné remeselníctvo menej viditeľný segment,“ uviedla riaditeľka GOS, Helena Novotná.

Konferencia je podľa jej slov primárne určená pre ľudových remeselníkov a ľudovo-umeleckých výrobcov. Pozvaní sú na ňu remeselníci z Košického samosprávneho kraja (KSK). Účastníci budú mať možnosť oboznámiť sa s pripravovanou stratégiou podpory a rozvoja ľudového remeselníctva na úrovni kraja.

Ako povedal predseda KSK Rastislav Trnka, RINK otvárali v apríli a už po pár mesiacoch sa ukázalo, že má zmysel podporovať tradičné remeslá a lokálnych remeselníkov. „Vďaka inkubátoru vnímame vyšší záujem remeselníkov o výrobu tradičných ľudovo-umeleckých predmetov. Ide prevažne o mladých ľudí z vidieckeho prostredia, ktorí sa rozhodli ostať v našom kraji a pokračovať v rodinnej tradícii,“ podotkol Trnka.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Rožňavy a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM