Peter Simon Kultúra

Knižnica v našom meste pripravila zaujímavé stretnutie: Študenti diskutovali s novinárkou

Žiaci a študenti základných a stredných škôl mohli využiť svoj čas na rozhovor s dlhoročnou novinárkou Katarínou Čižmárikovou. V rámci 17. ročníka Týždňa slovenských knižníc Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave a Slovenský syndikát novinárov pripravili workshop.

Ilustračný obrázok k článku Knižnica v našom meste pripravila zaujímavé stretnutie: Študenti diskutovali s novinárkou
Zdroj: Dnes24.sk

Prvé stretnutie s novinárkou bolo určené pre tých žiakov, ktorí sa prihlásili na medzinárodnú literárnu súťaž Staň sa spisovateľom. Súťaž je organizovaná v spolupráci s verejnými knižnicami v Těšíne (Česká republika), Cieszynie (Poľská republika) a Daruvar (Chorvátsko). Druhé stretnutie pod názvom Umenie slova bolo venované stredoškolákom, ktorí prispievajú do školského časopisu.

K obidvom stretnutiam si do Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave pozvali odborníčku, ktorá sa novinárskej práci venuje už od študentských čias. „Som zástankyňou toho, aby sa s deťmi pracovalo od malička aj v takom povolaní, ako je novinárčina,“ povedala Katarína Čižmáriková.

Ako ďalej uviedla novinárka, jej skúsenosti sú také, že deti rady rozprávajú, rady píšu a aj sa rady predvádzajú. To všetko dohromady má jednu podmienku, a to prácu so slovom. „Hoci pre niektorých to znie ako klišé, ale základom úspechu je široká slovná zásoba a tá sa najlepšie získava čítaním kníh. To ocenia najmä tí, ktorí zacítia potrebu vyjadriť svoje myšlienky v poviedke, básni, článku a stanú sa z nich novinári a spisovatelia. A aj keď mnohé výlevy duše zostanú v šuplíkoch, predsa len mali určitý prínos. Prinútili autora hrať sa so slovom,“" vysvetlila Čižmáriková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM