Peter Simon Kultúra

Kino Apollo s programom na november: Dráma, western aj film o Rožňavčanovi

Gemerské osvetové stredisko v našom meste s ponukou všetkých žánrov pozýva každého aj na novembrové filmy. Pozrite si prehľad trhákov na tento mesiac.

Ilustračný obrázok k článku Kino Apollo s programom na november: Dráma, western aj film o Rožňavčanovi
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Digitálne kino Apollo zriadené v Dome tradičnej kultúry Gemera (Betliarska 8, Rožňava) zavŕšilo rok svojej existencie. Za obdobie od otvorenia si stihlo získať pravidelných a verných divákov, ktorým ponúklo vo svojom programe takmer stovku filmov všetkých žánrov.

Do ďalšieho roka vstupuje s ambíciou získať nových priaznivcov prostredníctvom večerných premietaní pre verejnosť. V upravenej programovej štruktúre sa budú pravidelné premietania konať vždy vo štvrtok od 19:00 hod. a jedna nedeľa v mesiaci bude venovaná rodinným filmom so začiatkom o 16:00 hod.

Novembrový program otvorí podľa Anežky Kleinovej aktuálne a veľmi úspešne v kinách uvádzaná melodráma Toto je náš svet (3.11.). Kontroverzný spôsob rodičovskej výchovy je spracovaný v príjemnej humorom podfarbenej road movie s výrazným hereckým výkonom charizmatického Vigga Mortensena, ako otca šiestich detí, ktoré vyrastajú v srdci divokej prírody nepripravené na stret s civilizáciou.

„V kinosále je inštalovaná retro výstava, ktorá je pripomienkou 40. výročia vzniku filmového klubu Gemerfilm, založeného pri Gemerskom osvetovom stredisku (GOS). Práve na túto filmársku tradíciu nadviazalo GOS pri zriadení kina. Výstavu tvoria dobové fotografie, materiály a filmová technika. Atmosféru podčiarkujú aj originálne československé filmové plagáty zo 70-tych a 80-tych rokov, pochádzajúce zo súkromnej zbierky filmového fanúšika Rožňavčana Petra Benediktyho. Trvanie týchto výstav uzavrie premietanie legendárneho westernu Sedem statočných (10.11.) z roku 1960 v pôvodnom anglickom znení s Oscarovou hudbou,“ hovorí Kleinová.

Životný príbeh Rožňavčana

Program kina bude pokračovať 17. 11. 2016 od 19.00 sfilmovaným životným príbehom Gemerčana Juraja Nagya, ktorého pohnutý osud, ale aj optimizmus a angažovanosť v zachovávaní tradícií boli inšpiráciou na vznik dokumentu Sochy ukryté v stromoch (Szoborfák). Hlavného protagonistu môžete spoznať aj osobne pri stretnutí v programe Medailón osobnosti od 18.00 hod. Hudobným hosťom bude skvelý rožňavský klavirista Arpád Farkaš.

„Rovnako ako snímku Toto je náš svet ocenili na karlovarskom festivale aj Slovenku Zuzanu Mauréry za najlepší ženský herecký výkon vo filme Učiteľka. Slovensko – český film z obdobia reálneho socializmu v programe kina Apollo 24. 11. 2016 ukáže ako fungovala minulá doba a kvôli čomu sa nám nedarí zbaviť množstva negatívnych aspektov až do súčasnosti,“ spresňuje Anežka Kleinová.

Niečo aj pre najmenších

Do 22. ročníka Projektu 100 Asociácie slovenských filmových klubov sa okrem filmov Toto je náš svet a Sedem statočných, zapojí kino Apollo aj uvedením japonskej Cesty do fantázie. Tento jedinečný magický film nie je len animovanou rozprávkou pre deti, ale aj nevyčerpateľným svetom fantázie pre všetkých divákov. Na cestu do tajomstiev japonského animovaného filmu, ktorý dobyl komerčný, kritický i divácky svet pozýva kino Apollo 27. 11. 2016 od 16.00 v rámci rodinnej nedele.

Prehľad filmov na november:

3. november od 19.00 – Projekt 100
Toto je náš svet dráma USA 2016 118 min. MP12 3€ anglicky s českými titulkami. Réžia: Matt Ross. Hrajú: Viggo Mortensen,George McKay, Samantha Isler. Kontroverzný spôsob rodičovskej výchovy spracovaný v príjemnej, jemne melodramatickej, humorom podfarbenej road movie s výrazným hereckým výkonom Vigga Mortensena.

10. november od 19.00 – Projekt 100
Sedem statočných western USA 1960 128 min. MP12 2€ anglicky s českými titulkami. Réžia: John Sturges,. Hrajú: Yul Brynner, Eli Wallach, Steve McQueen, Charles Bronson, Robert Vaughn, Brad Dexter. Sedem pištoľníkov v boji za správnu vec v legendárnom westerne s Oscarovou hudbou.

17. november od 19.00
Sochy ukryté v stomoch/Szoborfák Maďarsko dokument 2010 50 min. MP vstup voľný. Réžia: Vereb Vean András. Gemerčana Juraja Nagya, ktorého pohnutý životný príbeh, optimizmus a angažovanosť boli inšpiráciou na vznik dokumentu, môžete spoznať aj v osobnom stretnutí od 18.00 hod. pred premietaním. Hudobný hosť programu skvelý rožňavský klavirista Arpád Farkaš.

24. november od 19.00
Učiteľka dráma Česko/Slovensko 2016 102 min. MP 3€. Réžia: Jan Hřebejk. Hrajú: Zuzana Mauréry, Peter Bebjak, Csongor Kassai. Tragikomická dráma z čias reálneho socializmu ukazuje ako fungovala minulá doba, a kvôli čomu sa nám nedarí zbaviť množstva negatívnych aspektov až do súčasnosti.

27. november od 16.00 RODINNÁ NEDEĽA – Projekt 100
Cesta do fantázie animovaný fantasy Japonsko 2001 124 min. MP 2€. Jedinečný magický film, ktorý nie je len animovanou rozprávkou pre deti, ale nevyčerpateľným svetom fantázie pre všetkých divákov. Pripravte sa na cestu do fantázie a tajomstiev japonského animovaného filmu, ktorý dobyl komerčný, kritický i divácky svet!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM