Peter Simon Správy

Keď vás prekvapí jeleň na ceste... Poznáme najrizikovejšie úseky v okrese!

Vodič môže počas jazdy okolím Rožňavy stretnúť aj zver, ktorú inak vidí iba hlboko v lesoch. Tieto zvieratá však môžu spôsobiť aj tragickú dopravnú nehodu, keďže zver je na ceste veľmi nebezpečnou prekážkou. Pozrite sa, kde v okolí Rožňavy skáču do ciest najčastejšie.

Ilustračný obrázok k článku Keď vás prekvapí jeleň na ceste... Poznáme najrizikovejšie úseky v okrese!
Zdroj: Dnes24.sk

Zver je tak premnožená, že za potravou migruje a častokrát aj cez hlavný ťah. Stáva sa, že zver prechádza cez cestu a vodiči musia aj niekoľko minúť stáť, kým črieda prejde. K dopravným nehodám dochádza v noci aj cez deň. Hoci v niektorých lokalitách je aj dopravné značenie s upozornením, že je tam lesná zver, aj tak dochádza ku stretom. Polícia nám spresnila čísla.

Nehodovosť s lesnou zverou sa zvýšila

Ako uviedol Gabriel Grecmacher z Okresného dopravného inšpektorátu v Rožňave, na základe štatistických ukazovateľov dopravnej nehodovosti a škodových udalostí z celkového počtu 115 dopravných nehôd v období od 1. januára 2016 do 30. septembra 2016 eviduje polícia v Rožňave sedem dopravných nehôd zapríčinených lesnou zverou, čo predstavuje nárast o tri dopravné nehody v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2015.

Čítajte tiež: Kuriózna nehoda pri Rožňave: Jeleň skončil na mieste spolujazdca! FOTO

Tieto zrážky končia niekedy aj tragicky, nielen pre zver ale aj samotnú posádku motorového vozidla. „Pri týchto dopravných nehodách neevidujeme žiadnu usmrtenú osobu, ťažko sa zranila jedna a ľahko dve osoby. Materiálne škody spôsobené lesnou a domácou zverou pri dopravných nehodách za uvedené obdobie boli odhadnuté na 41 400 eur čo je viac o 16 350 eur v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2015. Percentuálny podiel z celkového počtu dopravných nehôd za hodnotené obdobie v roku 2016 s účasťou zveri je 6,08 %,“ prezradil Grecmacher.

Nárast aj v škodových udalostiach

Ako dodal Gabriel Grecmacher, za hodnotené obdobie evidujú policajti aj 183 škodových udalostí, čo predstavuje nárast o 9 škodových udalostí v porovnaní s rovnakým sledovaným obdobím. „Z celkového počtu škodových udalostí evidujeme 74 s účasťou zveri, čo predstavuje 40,43 % z celkového počtu škodových udalostí,“ hovorí Gabriel Grecmacher z Okresného dopravného inšpektorátu v Rožňave.

Takto postupovať pri zrážke

Dopravnú nehodu, alebo škodovú udalosť s účasťou divej zveri treba vždy nahlásiť polícii, ktorá kontaktuje zástupcu užívateľa poľovného revíru, pretože ten má právo nakladať s uhynutou zverou. „Policajný zápis o nehode pomôže tiež pri riešení poistnej udalosti s poisťovňou. Zrážka zvieraťa spadá do kategórie nehôd nezavinených vodičom, preto vodič nedostane pokutu ani vtedy, ak privolá políciu. Škody na vozidle bývajú vysoké, vo väčšine prípadov vyššie ako je zákonom stanovené minimum, kedy treba privolať políciu. Väčšina nehôd sa stáva v noci, kedy nemusí byť na pohľad zrejmý rozsah poškodenia auta, ani výška škody,“ spresňuje Gabriel Grecmacher.

Polícia upozorňuje na kritické úseky!

Podľa polície sa v našom okrese nachádza hneď niekoľko úsekov, kde si treba dávať obzvlášť pozor. Prinášame vám prehľad ciest, ktoré v rebríčku dominujú.

Najkritickejšie úseky v služobnom obvode OR PZ v Rožňave:

  • 1. Úsek I/16 od obce Jablonov nad Turňou po hranicu okresu v oboch smeroch.
  • 2. Úsek I/16 od obce Krásnohorské podhradie po križovatku pod horským prechodom Soroška – Lipovník v oboch smeroch.
  • 3. Úsek I/67 od mesta Rožňava po obec Betliar v oboch smeroch.
  • 4. Úsek I/16 od mesta Rožňava po Slavec v oboch smeroch.
  • 5. Na pozemných komunikáciách II. a III. triedy prakticky v celom okrese Rožňava.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM