Peter Simon Správy

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 3 dedinky pri Rožňave, do ktorých by ste mali zavítať

Obce okolo nášho mesta skrývajú všakovaké známe i menej známe zaujímavosti, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči. A vyraziť si na výlet, trochu zmeniť prostredie i vyvetrať si hlavu.

Ilustračný obrázok k článku Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 3 dedinky pri Rožňave, do ktorých by ste mali zavítať
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Krásna v každom ročnom období

Obec Krásnohorská Dlhá Lúka je známa hlavne kvôli verejnosti sprístupnenej Krásnohorskej jaskyni, ktorá bola objavená v roku 1964. Nájdete v nej najväčší kvapeľ na svete s rozmerom 33 metrov. Jaskyňu však môžete navštíviť len v sprievode speleológov a v dané ročné obdobie. No ak chcete prežiť romantickú prechádzku, určite sa k nej vyberte. Cestou cez náučný chodník natrafíte na zaujímavosť a ďalšiu vzácnosť v katastri obce. Jedná sa o krasové priehradky na potoku Buzgó. Náučný chodník Jaskyne Slovenského krasu – svetové prírodné dedičstvo vedie priamo cez lesné prostredie a tak vás v toto ročné obdobie určite očarí svojou krásou.

Filmárska história

V krásnej prírode plnej zaujímavých miest a zákutí ponúka obec Háj príjemný relax a oddych. Ak vám nestačí, máte možnosť pozrieť si aj americkú filmársku rekvizitu. Obec Háj leží v krásnom údolí Slovenského krasu, je ohraničená pohorím Miglinc a Hájskym vrchom, ktorého druhá strana je časťou Zádielskej tiesňavy. Z obce sú ideálne podmienky na výlety a náročnejšie pešie túry, napríklad na Zádielsku planinu, Turniansky hrad, Turniansku planinu, Zádielsku tiesňavu, alebo až do Jasova a do mestečka Medzev. Obec Háj má necelých tristo obyvateľov. Dobrý „image“ obci priniesol Americký celovečerný film pod názvom „Za nepriateľskou líniou“, ktorý sa natáčal na Balkáne a v roku 2000 niektoré pasáže filmári dotáčali práve v katastri obce Háj a v jej okolí. Okrem toho neďaleko nájdete aj úchvatné Hájske vodopády.

Stopy baníctva všade navôkol

Čučmu, ktorá sa nachádza neďaleko nášho mesta určite musíte navštíviť. Jej históriu v celej obci pripomínajú banské štôlne a novovybudovaný skanzen. Ten obec postavila ako takmer repliku na mieste, ktoré neznámemu maliarovi slúžilo ako predloha k svetoznámej maľbe z roku 1513. V dedine sa nachádza niekoľko banských štôlní, ku ktorým vás zavedú informačné pútače. Pre turistov postavili repliku vstupu do bane. Nachádza sa v ňom banské náradie a iné zaujímavé predmety.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM