Správy

Kde utiecť pred teplom v Slovenskom raji? Tu je niekoľko tipov

Jedinečnosť prírody nás prekvapuje každý deň. Príjemným spestrením počas leta môžu byť aj výlety neďaleko Rožňavy. Náš okres toho ponúka naozaj veľa. Pozrite si naše tipy na výlet a lokality, ktoré by ste mali určite navštíviť.

Ilustračný obrázok k článku Kde utiecť pred teplom v Slovenskom raji? Tu je niekoľko tipov
Foto: Oliver Ondráš / Zdroj: TASR

Okrem nádherných prírodných scenérií a náročných túr v Slovenskom raji si môžete neďaleko Rožňavy užiť aj člnkovanie, či si zaplávať vo vodnej nádrži a spraviť krásne fotografie. Prinášame vám niekoľko tipov na parádny výlet a to len na skok od Rožňavy v nádhernom prostredí Slovenského raja.

Slovenský raj patrí medzi najkrajšie lokality Slovenska. Národný park na severe Slovenského rudohoria zahŕňa jedenásť národných prírodných rezervácií, osem prírodných rezervácií a približne 350 jaskýň. Je tvorený z vápencov a dolomitov, nájdeme v ňom množstvo tiesňav, roklín, priepastí, úzkych dolín a kaňonov. Potoky a rieky, ktoré ním pretekajú, vytvárajú kaskádové vodopády, vnikajú do podzemia a vytvárajú úchvatné jaskynné systémy.

Územie Slovenského raja patrí do povodia Hornádu, len malá časť na východe odteká do Hronu. Najvyšším vrchom je Ondrejisko (1270 m n. m.). Cez rokliny turisti často prechádzajú po rebríkoch. Najnavštevovanejšia je Suchá Belá, ale tiež Kláštorská roklina. Prístupné sú aj rokliny Kyseľ, Piecky, Veľký Sokol, Sokolia dolina a najkratšia Zejmarská roklina, ktorá je jedinou na juhu Slovenského raja.

Neďaleko Rožňavy sa nachádza Palcmanská Maša. Je najväčšia vodná nádrž na území národného parku Slovenský raj a zároveň je to naša najchladnejšia nádrž. Priehrada vybudovaná na hornom toku rieky Hnilec je obľúbenou rekreačnou oblasťou.

Mlynky a Dedinky, obce sú obľúbenými rekreačnými strediskami v letnej aj zimnej sezóne. V Dedinkách sa nachádza aj sedačková lanovka Dedinky – Geravy, ktorá poskytuje nádherné výhľady na Slovenský raj. Dominantou obce je Kostol Nanebovzatia Panny Márie z roku 1835.

Hnilecká dolina. Rieka Hnilec pramení pod Kráľovou hoľou. Pri Margecanoch sa vlieva do Ružínskej vodnej nádrže. Dolina je úzka a svahy kopcov sa často dotýkajú brehov rieky. Od Pustého poľa sa začína jej príťažlivý kaňonovitý úsek nazývaný aj Stratenská dolina. Lemujú ju skalné zrázy, nachádzajú sa v nej národné prírodné rezervácie Hnilecká jelšina a Stratená. Jej hlavnou turistickou atrakciou je Dobšinská ľadová jaskyňa. Dolinou prechádza dôležitá železničná trať Banská Bystrica – Červená skala – Margecany.

Navštívit môžete aj Dobšinskú ľadovú jaskyňu. Vďaka unikátnej výzdobe je od roku 2000 zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Svojou dĺžkou a hĺbkou patrí k najväčším ľadovým jaskyniam v Európe.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM