Peter Simon Správy

Kamil Kvasnička (19) o svojej záľube: Motocross je vášeň, raz začnete a stále sa budete točiť okolo motoriek

Adrenalín mu rozhodne nechýba. Mladý motocrossový pretekár Kamil Kvasnička má za sebou už viacero úspechov. Prečítajte si, čo nám prezradil o svojej záľube.

Ilustračný obrázok k článku Kamil Kvasnička (19) o svojej záľube: Motocross je vášeň, raz začnete a stále sa budete točiť okolo motoriek
6
Galéria
Zdroj: Kamil Kvasnička

Kamil Kvasnička má 19 rokov a býva neďaleko Rožňavy v známej dedinke s názvom Čučma. Práve tam začala aj jeho éra pretekania na motorkách. Momentálne študuje informatiku na Technickej univerzite v Košiciach.

Ako nám na úvod hneď prezradil, už od mala ho fascinovali rôzne športy, najviac však asi bicykel, na ktorom skúšal aj rôzne netradičné štýly jazdenia :) „S chalanmi sme si v lese stavali skoky, zjazdovky a ma to nejak celé chytilo. Už vtedy som si predstavoval ako tam jazdím a skáčem na motorke,“ povedal s úsmevom Kamil.

Prvá mašina v mladom veku

Prvú motorku dostal od rodičov za vysvedčenie asi v 6. ročníku základnej školy. „K motocrossu som sa dostal viac-menej náhodou. Motorku som veľmi chcel, no nikdy som si nemyslel, že by som mohol aj reálne závodiť. Až raz sme sa s otcom rozhodli, že zájdeme na motocrossovu trať nad čističkou odpadových vôd pri Rožňave a od vtedy sa stále posúvame vpred. Krok po kroku sa snažíme zlepšovať, či už zo strany technického zabezpečenia, alebo samotného štýlu a rýchlosti jazdy,“ hodnotí Kamil Kvasnička.

Hlavnou zbraňou je poriadna motorka

Ako Kamil prezradil, túto sezónu odjazdil na motocykli KTM SX250F. Táto motorka má podľa jeho slov oproti iným už elektrický štartér a prepínač dôležitých palivových máp rovno na riaditkách. Motorku sa snaží meniť každý rok, z dôvodu napredovania techniky.

„Motocross je vášeň, proste, ak raz začnete, stále sa budete točiť okolo motoriek. Na jazdení sa mi páči hlavne adrenalín. Samozrejme rodina ma naplno podporuje, bez toho by to nešlo. Je pravdou, že tento koníček zhltne všetok čas, energiu a financie,“ doplnil mladík.

Bez podpory to nejde

Je to síce drahý šport, ale stále sa dá začať so staršou technikou za menšie peniaze, no samozrejme s úrovňou rastú aj náklady . „Mne sa na uplynulé štyri sezóny podarilo získať podporu od miestne dobre známeho L Racingu, za čo pánovi Liptákovi srdečne ďakujem. V závodení máme prioritne určené podujatia Slovenského pohára a Východoslovenského pohára, kde sa mi už v mladom veku a kategórii MX85 podarilo získať celkové druhé miesto. Každá sezóna bola niečim výnimočná. No tento rok je zatiaľ výsledkovo najlepší, kde sa mi podarilo, ako aj v Slovenskom pohári dokončiť sezónu na druhom mieste v seniorskej kategórii MX2, a tak isto aj na Východe druhé miesto v kategórii MX2,“ uviedol Kamil a doplnil, že tento šport ostane navždy len jeho záľubou, keďže profesionálna úroveň si vyžaduje iné podmienky.

Pribudli aj odreniny

Trénovať zvykne na mestskom okruhu pri známom pneuservise alebo potom na „Brzotínskej trati nad čističkou“. Samozrejme ak sa ochladí, tak chodia trénovať k južným susedom na pieskové trate. „O zázemie tímu sa stará L Racing a o motorku sa starám ja. Sám si aj prezúvam, servisujem a všetko okolo,“ hovorí pretekár.

Na otázku zranení mal jednoznačnú odpoveď. „Vážnejšie pády som už zažil, no musím poklopať , vďaka chráničom to ostalo maximálne pri odreninách,“ uviedol nám na záver Kamil Kvasnička.

Obrazom: Adrenalín mu teda nechýba
6
Galéria
Zdroj: Kamil Kvasnička
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM