Peter Simon Správy

Júl v kaštieli Betliar: Toto nás čaká a neminie

Príďte sa schladiť do krásneho parku kaštieľa Andrássyovcov v Betliari, kde sa môžete pokochať rozkvitnutými ružami v obnovených záhonoch a v rozáriu. Program na mesiac júl v článku.

Ilustračný obrázok k článku Júl v kaštieli Betliar: Toto nás čaká a neminie
Zdroj: SNM

Múzeum tak nadviazalo na tradíciu Andrássyovcov v pestovaní ruží, ktoré krášlili okolie kaštieľa od 80-tych rokov 19. storočia až do konca druhej svetovej vojny. Ako podklad k výsadbe ruží poslúžili historické fotografie, ktorých je v SNM-Múzeu Betliar viac ako 10 000.

„Sezóna v kaštieli Betliar sa nesie v duchu krásneho a magického obdobia záveru 19. storočia. Do tohto obdobia bol situovaný aj úspešný historický seriál režiséra Petra Begányiho s názvom 1890. SNM-Múzeum Betliar pripravilo výstavu s rovnakým názvom (1890 Seriál vs. história), na ktorej je vystavených viac ako 120 predmetov z prelomu storočí. Okrem unikátnych šiat Františky Andrássyovej, šperkov či vynálezov sú to aj mimoriadne vzácne diela svetových autorov ako sú Alfonz Mucha, Auguste Rodin či Ladislav Mednyánszky,“ povedala kultúrno-propagačná manažérka múzea, Judita Krajčiová.

OTVORENÉ V PONDELOK

Prázdniny sú krátke a bola by veľká škoda, ak by niekto nestihol navštíviť náš kaštieľ. Preto sme sa rozhodli, že počas celých prázdnin v júli a v auguste bude kaštieľ v Betliari otvorený aj v pondelky, teda 7 dní v týždni.

VEČERNÉ PREHLIADKY

Počas celého júla a augusta sa budú vždy v sobotu od 19:00 konať večerné prehliadky kaštieľa, na ktorých sa návštevníci dozvedia veľa z histórie, ale aj o tom, ako sa natáčal seriál 1890. A nie je vylúčené, že na niektorých prehliadkach budú prítomní aj samotní protagonisti seriálu.

Pohl’ad zblízka: Kurátorský výklad na výstave „1890 Seriál vs. História“

2. júl (nedeľa), o 16:00 hod.
O výstave a o závere 19. storočia, o móde, politike a umení a o tom, kde brali tvorcovia seriálu 1890 inšpiráciu porozpráva riaditeľ múzea a historik umenia Július Barczi (Dospelý: 4,– EUR, Deti: 2,– EUR). Klasické prehliadky kaštieľa budú 2. júla bezplatné a z bezpečnostných dôvodov budú prebiehať formou organizovaných vstupov s obmedzeným počtom návštevníkov (max. 30) v štvrťhodinových intervaloch. V tento deň sú pre najmenších pripravené tvorivé dielne od 10.00 do 15.00 hod.

Piknik pri kaštieli Betliar v štýle 1890

15. júl (sobota), 14:00 hod.
Betliarske múzeum obnovilo tradíciu piknikov v parku pri kaštieli podľa vzoru aristokratických zvykov pred troma rokmi. Aj tohto roku sú vítaní všetci, ktorí chcú zažiť nezabudnuteľné chvíle na anglickom trávniku, kde kedysi piknikovala európska smotánka. Hrať bude cigánska hudba, o zábavu pre deti sa postará divadlo Theátrum a návštevníci sa budú môcť vyfotiť s historickým automobilom Jánosa Mártona zo seriálu 1890. Podávať sa budú šľachtické piknikové pochúťky a rôzne špeciality. Tak ako po iné roky aj teraz sú vítaní účastníci v historických kostýmoch – podľa módy z roku 1890, a pre tých má múzeum pripravené voľné vstupenky do kaštieľa. Okrem klasických prehliadok kaštieľa sú pripravené aj seriálové prehliadky po stopách detektíva Mártona od 16.00 do večerných hodín. (V prípade daždivého počasia sa aktivity na lúke pri kaštieli konať nebudú.)

Operný večer Andrey Vizvári na počesť grófky Eleonóry Andrássy-Kaunitz

22. júl (sobota), 18:00 hod.
Česká grófka Eleonóra Kaunitz (1862–1936) bola manželkou betliarskeho grófa Gejzu Andrássyho, významného podnikateľa, poľovníka a športovca. Jeho manželka sa veľmi rýchlo etablovala v kruhu uhorskej aristokracie a stala sa z nej jedna z najobdivova­nejších dám v krajine. Grófka Eleonóra sa do našich dejín zapísala ako podporovateľka chudobných, školskej mládeže a spolkového života, povestná bola jej láska k hudbe, ktorú pripomínajú zmienky v literatúre i početné súbory partitúr v zbierkach kaštieľa Betliar. „Veríme, že hudobné večeri venované pamiatke tejto osobnosti dejín nášho kaštieľa sa stanú tradíciou. Pozvanie múzea tento rok prijala operná speváčka, sólistka opery SND Andrea Vizvári, jedna z našich najtalentovanejších sopranistiek. V jej podaní zaznejú slávne operné árie zo záveru 19. a začiatku 20. storočia od Verdiho, Pucciniho, Gounoda či Belliniho. Koncert sa bude konať v krásnom prostredí betliarskeho parku pred kaštieľom. Vstup je bezplatný,“ doplnila Krajčiová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM