Monika Földešiová Kultúra

John Lennon chýba svetu už 30 rokov

Na celom svete si dnes fanúšikovia večne živej skupiny Beatles pripomínajú smutné výročie – 30 rokov od tragickej smrti Johna Lennona. Jeho životnú púť v štyridsiatke prerušila 8. decembra 1980 v New Yorku vražedná ruka Marka Davida Chapmana.

V pondelok večer 8. decembra 1980 sa s Yoko Ono vracali z nahrávacieho štúdia do rezidencie Dakota Forum. Pri vstupe do dvora oslovil Johna Mark David Chapman a vystrelil naňho šesť rán. Ráno si pritom tento syn bankára a fanúšik Beatles nechal od Johna podpísať album Double Fantasy. Ťažko zraneného Johna doviezla záchranná služba do Roosveltovej nemocnice. Lekár Stephen Lynn už nemohol nič robiť a zakrátko oznámil Johnovo úmrtie.
V októbri tohto roku k 70. výročiu Johnovho narodenia vyšla kompilácia Power To The People: The Hits a John Lennon Signature Box, ktorého obsahom bolo jeho deväť štúdiových albumov. Jeho životný príbeh približuje aj kniha Music Icons – Lennon z edície Taschen, ktorá vyšla vo vydavateľstve Slovart. Zaujímavá je aj tým, že texty sú uvedené v troch jazykoch – anglicky, nemecky a česky.
Pieseň Give Peace A Chance John zložil a otextoval v máji 1969. Pomocou mobilnej aparatúry ju s priateľmi nahrali v montrealskom hoteli Queen Elizabeth. V piesni John spieva: „Každý rozpráva o bagizme, šagizme, taký –izmus, tamten –izmus, -izmus, -izmus, chceme povedať Dajte mieru šancu!“ A to je odkaz, ktorý spolu s Johnom Lennonom žije naďalej.

Ani v Nitre sa na Lennona nezabudlo. V podniku Valašský šenk včera večer odohrala skupina Schody revival koncert venovaný práve 30. výročiu jeho úmrtia.

Zdroj text: TASR + autor Video: autor

John Lennon chýba svetu už 30 rokov
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM