Peter Simon Rôzne

Jeseň rozžiarila Betliar v plnej kráse: FOTO a VIDEO

Víkend priniesol do nášho okolia okrem oddychu aj príjemné slnečné lúče. Ľudia sa tak vybrali do prírody. Vyťaženým sa stal aj historický park v Betliari. Pripravili sme vám fotky a aj video :)

Ilustračný obrázok k článku Jeseň rozžiarila Betliar v plnej kráse: FOTO a VIDEO
26
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Video: Peter Simon / Zdroj: Facebook

Poľovnícky kaštieľ Andrássyovcov obklopuje jeden z najkrajších anglických parkov na Slovensku, ktorý bol v roku 1978 zapísaný do zoznamu významných historických záhrad sveta.

Historický park momentálne láka nadšencov prírody ešte viac. Všade navôkol sa to hmýri pestrými farbami. Jeseň do parku zavítala v plnej sile. Počas našej návštevy sme stretli Rožňavčanov i cezpoľných. Pestrofarebné stromy lemujúce chodník až po samý koniec parku určite neprehliadnete. Okrem toho, jesennej atmosfére v parku pridáva na šmrnci aj Rímsky vodopád.

Betliarsky park je naozaj skvostom, kde nemožno prehliadnuť vzácne dreviny a objekty i vzácne stromy. Park prechádzal mnohými rekonštrukciami až do podoby, ktorú môžeme vidieť dnes.

Počas slnečného víkendu sme sa do parku vybrali pozrieť aj my a zhotovili vám desiatky fotiek a video. Na potulkách sme stretli rodiny s deťmi, ale aj jednotlivcov pri prechádzke so svojim štvornohým miláčikom. Nechýbali však ani zamilované páriky, ktoré si do historického parku prišli vychutnať romantiku.

Základ parkovej výsadby tvoria domáce druhy drevín – hlavne javory, jasene, lipy, duby, hraby, buky a iné. Architektonická a krajinárska zložka sa vzájomne prelínajú. Zaujímavý je napríklad Slobodomurársky pavilón, ukrytý v zmiešanom poraste a obohnaný vodnou priekopou. Podobne medzi veľmi zaujímavé stavby patrí Veľký umelý vodopád, či Hermésova studňa.

Obrazom: Jeseň v betliarskom parku
26
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM