Radka Deckerová Krimi

Jazda po kruhovom objazde a cez križovatku

Článok by mal poskytnúť informáciu širokej verejnosti o spôsobe jazdy cez križovatky s dôrazom na jazdu v okružnej križovatke.

Informácia k jazde po kruhovom objazde ( okružnej križovatke)
Vodič vchádzajúci do kruhového objazdu označeného príslušnou dopravnou značkou je povinný dodržať smer na kruhovom objazde vyznačený šípkami. Vodič vchádzajúci do kruhového objazdu má prednosť v jazde, ak dopravnou značkou nie je ustanovené inak. Znamenie o zmene smeru jazdy vodič nedáva pri vjazde do kruhového objazdu. Pri jazde po kruhovom objazde vodič dáva znamenie o zmene smeru jazdy, ak z takej križovatky vychádza, resp. mení smer v jazdných pruhoch ( pri okružnej križovatke s viacerými jazdnými pruhmi) Okresný dopravný inšpektorát odporúča vodičom jazdiacim po kruhovom objazde, aby pri vychádzaní z kruhového objazdu nezastavovali vozidlá pred priechodom pre chodcov, aby dali prednosť chodcom stojacim na chodníku, okrem prípadov, ak sa chodci už nachádzajú na priechodoch pre chodcov z dôvodu vzniku kolíznych situácii a nepriepustnosti kruhového objazdu. Z uvedeného dôvodu dopravný inšpektorát odporúča chodcom, aby nevstupovali na priechod pre chodcov pred vozidlá , ktoré vychádzajú z kruhového objazdu.

Informácia k jazde cez križovatku
Vodič, ktorý prichádza do križovatky po vedľajšej ceste označenej dopravnou značkou „Daj prednosť v jazde“ alebo „Stoj, daj prednosť v jazde“, je povinný dať prednosť v jazde vozidlám a ostatným účastníkom cestnej premávky prichádzajúcim po hlavnej ceste okrem chodcov, ktorí neprechádzajú cez križovatku v organizovanom útvare. Kde križovatka nie je označená príslušným dopravným značením vyplýva pre vodiča povinnosť dať prednosť vozidlu idúcemu sprava.Taktiež vodič nesmie vojsť na križovatku, ak mu situácia nedovoľuje pokračovať za križovatkou v jazde, takže by bol nútený zastaviť vozidlo na križovatke; to neplatí, ak vodič musí zastaviť vozidlo v križovatke z dôvodu dávania prednosti chodcom prechádzajúcim cez vozovku alebo pri odbočovaní doľava podľa § 19 ods. 4. Na príkaz dopravnej značky „Stoj, daj prednosť vjazde!“ vodič je povinný zastaviť vozidlo na takom mieste, odkiaľ má na križovatku náležitý rozhľad.

pplk. Mgr. Ivan Bronďoš

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM